Главният прокурор Сотир Цацаров напомни на МВР за новосъздадената „Зоополиция“, която по думите му е трябвало първа да се отзове на сигнала за изоставените коне в Осоговската планина. В края на януари МВР съобщи, че над 430 полицаи в страната вече ще реагират и на сигнали за инциденти с животни, като по думите на вътрешния министър Валентин Радев във всяко Районно управление в страната ще има поне по 15 зоополицаи.

През уикенда доброволци откриха стадо от около 100 коня, изоставено без храна в Осоговската планина. Близо 70 от животните вече бяха загинали от студ и недохранване, а за останалите 30 се погрижиха отново доброволците със съдействие от Планинската спасителна служба. Прокуратурата пък започна разследване, след като се оказа, че стадото е закупено и отглеждано с европейски средства.

Според Цацаров при инцидента с изоставените коне първи на място е трябвало да бъдат новите зоополицаи:
„Беше представена в МВР с доста шум зоополиция. В случая тя трябваше да е първата, която да реагира. Не казвам кой е реагирал и кой не. Реагираха будни граждани и хора със съвест, които са направили необходимото, за да спасят животните“, каза Цацаров.

Зоополицията бе представена в края на януари. В нея участват над 430 полицаи, разпределени по около 15 в областна дирекция, заяви тогава вътрешният министър Валентин Радев:
„Винаги, когато някой има нужда от зоополиция, винаги във всяко районно управление ще има човек, който ще го чуе. Няма да каже защо се обаждате тук“.

Изоставените коне бяха открити през уикенда от доброволци. Близо 70 от животните вече са били мъртви, а останалите 30 са били прекалено слаби, за да бъдат свалени от планината. С помощта на моторни шейни и със съдействието на Планинската спасителна служба доброволците успяха да занесат на животните храна до местността Бек Бунар, където снегът е с дебелина около 1,5 метра.
Междувременно Районната прокуратура в Кюстендил е започнала проверка по две направления – за проявена жестокост спрямо животни и за разходване на европейски средства, след като се оказа, че собственикът на стадото Петър Пищалов го е отглеждал с евросубсидии. Пред медии Пищалов заяви, че оставил конете на друго място, но някой ги преместил до район без храна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar