Прокуратурата е започнала проверка на депутата от ГЕРБ Димитър Гамишев за данъчни престъпления. Това се разбра от думите на главния прокурор Сотир Цацаров в сряда.

Обвинението се е сезирало след публикация в „Биволъ“ и анонимен сигнал на съгражданин на Гамишев от Гоце Делчев. „Проверката е за данъчно престъпление, извършено чрез прехвърляне на задлъжнял търговски субект. НАП също е започнала проверка, а нашата ще се изразява в обсъждане на резултатите от проверката на НАП. Ако те покажат това, което се твърди, очевидно ще стигнем до наказателна отговорност“, обясни Цацаров.

В сряда сутринта Гамишев подаде оставка, след като провел разговор с шефа на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Попитах го дали твърденията са истина и той каза, че е имало подобно кандидатстване по европейски проекти, имал е фирма, но не си спомня и не знае дали лицето, на което е прехвърлена фирмата, е малоимотен гражданин. Но трябва да се борим срещу такива явления да се прехвърлят фирми със задължения“, заяви Цветанов по bTV. Гамишев вече няма да е и общински координатор на ГЕРБ в Гоце Делчев.

Твърдението, че фирмата е прехвърлена със задължения, беше отречено от депутата. „В момента на прехвърлянето тя нямаше задължения, можете да видите от справката“, заяви той. „Имаше купувач. Този човек нито е циганин, нито е малоимотен. По каква причина е купил и други фирми, мен не ме интересува“, заяви той.

От обясненията на НАП по казуса обаче излиза друго. Данъчните водят дело за разваляне на сделката, защото според тях тя се е случила по време на ревизия, която впоследствие е установила данъчни задължения. Според тях през април 2016 г. „Гемишев – НКБ“ ЕООД е прехвърлено с близо 200 хил. лв. задължения към държавата на малоимотно лице от Ловеч, което е собственик и управител на над 100 дружества.

От НАП твърдят още, че миналата година са атакували сделката в съда, но той все още не се е произнесъл. Сайтът на Окръжния съд в Благоевград вчера не работеше, а от съда не отговориха на въпросите на „Сега“, зададени по телефона и по имейла.

СХЕМА

Схемата, по която е станала сделката, показа много удобна вратичка в закона. Ако фирмата се прехвърля с договор за продажба на предприятие, по закон собственикът й е длъжен да уведоми НАП за това и да представи в Търговския регистър документ, който го потвърждава. Ако обаче се прехвърля с договор за продажба на 100% от дяловете, не се изисква никакво уведомление. Точно така е станала сделката с „Гамишев – НКБ“ ЕООД – продадени са дяловете, а не предприятието, обясниха от Агенцията по вписванията. При това положение тя не е изискала документ от НАП, защото така е по закон. Договорът за прехвърляне на дяловете е сключен при нотариус в Гоце Делчев на 22 април 2016 г., а на 28 април е станало вписването в Търговския регистър. Посоченият трик опровергава твърдението на финансовия министър Владислав Горанов, че „има ангажимент преди вписване да се извършва проверка от страна на НАП“. Оказва се, че това не е така.

ДОВОЛНИ

Окръжната прокуратура в Благоевград няма да протестира условната присъда на Гамишев за причинена смърт на пешеходец. Прокуратурата е пледирала точно за това наказание, което е присъдено, обясни пред „Сега“ прокурор Весела Стоилова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar