Върховният административен съд (ВАС) отмени окончателно като незаконен отказа на директора на Агенция „Митници“ да предостави информация за износа на цигари от България за Обединените арабски емирства. Информацията беше поискана от издателите на сайта „Биволъ“ Асен Йорданов и Атанас Чобанов, но в края на 2016 г. те получиха отказ от тогавашния директор на митниците Розалия Димитрова.

Димитрова пое поста след смъртта на Ваньо Танов в началото на 2016 г., сега директор на митниците е Георги Костов.

Съдът приема, че поисканата информация не е защитена нито от Закона за статистиката, нито от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, както неправилно твърди Агенция „Митници“.

„Естеството на търсената информация – изнасяни ли са български цигари, кога и в какво количество, на две фирми, регистрирани в ОАЕ – несъмнено не (е) защитена информация по ДОПК, защото не разкрива факти относно: данъчна и осигурителна информация, съдържаща се в данните от търговската дейност на задължени лица и субекти, стойността и вида на отделните активи и пасиви, всички други данни като банкови сметки, размера на доходите, платени данъци и т.н.“.

Търсената информация е изключително ценна предвид продължаващите от години обвинения на турските власти, че цигари с марки на „Булгартабак“ (в който Пеевски беше първо явен, а след това – по думите на бившия му бизнес партньор – и скрит собственик) влизат незаконно в Турция и формират голяма част от нелегалния пазар в страната, а с генерираните от продажбите средства се финансират терористични организации. Според данни на турските служби цигарите официално се изнасят от България за Дубай, а оттам през Ирак влизат в страната.

Миналата пролет „Булгартабак“ продаде правата върху марките си за пазарите в България и Адриатика на British American Tobacco (BAT), но запази правото върху част от тях за Близкия изток. Постепенно BAT премести производството на тези цигари в Румъния, което доведе до съкращения във фабриката на компанията в Благоевград. Очаква се до няколко месеца във фабриката да остане единствено производството на цигари за износ, като постепенно и тази продукция ще бъде извадена от България.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar