Американският посланик Херо Мустафа коментира пред журналисти обявените по-рано санкции, които САЩ налагат срещу бизнесмени и бивши държавни чиновници заради корупция. Тя бе категорична, че решението няма връзка с предстоящите избори, а е част от фокуса на американската държава върху борбата с корупцията.

На срещата с медиие присъства и Пол Ахърн, високопоставен служител в Министерството на финансите във Вашингтон.

„Това не е политическо действие. Нямаше как да знаем, че ще има избори през юли, когато започнахме това разследване. Когато събрахме доказателствата, ние бяхме наясно, че трябва да действаме в момента, в който приключим с работата“, каза Ахърн.

Херо Мустафа е провела много срещи преди информацията за санкциите да бъде публично обявена – с посланици от съюзнически на САЩ държави, българския президент, правителствени служители, лидери на различнии партии, включително Бойко Борисов, както и активисти от гражданския сектор.

По думите й засега няма планове за среща с главния прокурор Иван Гешев.

„Могат да видят какво твърдим за тези лица. По линия на двустранното сътрудничество ще се радваме да работим с чужди юрисдикции, доколкото можем“, обясни Пол Архър.

Той каза, че при проучването са използвани всякакви източници на информация – отворени данни, журналистически публикации, данни от чуждестранни партньори и информация от американските институции.

Херо Мустава нарече корупцията в България „ендемична“. И добави: „Искам да подчертая какво сме направили досега. (В нашия списък) Имаме съдия, бивш правителствен служител, олигарх, политик, бизнесмен… Когато имаме корупция на всички тези нива, ние не сме тези, които ще донесем промяната. Това сте вие. Това зависи от вас като страна да се справите с това. Ние сме ваш партньор, приятел и съюзник“.

Преследването на корупцията е задача на всички партии. В САЩ също има корупция. Никога не съм казвала, че ние сме перфектни, но посланието е, че никой не е над закона. Преследването на корупция е задача за всички партии. Ако народът казва, че иска България да има жизнена демокрация с разцъфтяваща икономика и да е лидер в региона, това няма как да стане с корупция, каза още посланик Мустафа. Посланието към всеки политик е да слуша народа. Да се направят всички необходими реформи, за да може наистина да се преследва корупцията, добави тя.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar