В сряда САЩ наложиха за първи път санкции на български граждани по глобалния американски закон „Магнитски“. Той беше приет през декември 2017 г. като противодействие на злоупотребата с човешки права и на корупцията, чието разрастване застрашава стабилността на международната политическа и икономическа система.

„Нарушаването на човешки права и корупцията рушат ценностите, които формират основата на стабилни, сигурни и функциониращи общества; оказват разрушително въздействие върху хората; отслабват демократичните институции; влошават върховенството на закона и подкопават икономическите пазари. САЩ се стремят да наложат осезаеми и значителни последици за тези, които извършват сериозни нарушения на човешките права или участват в корупция, както и да защитят финансовата система на САЩ от злоупотреби от същите тези лица“, се посочва в съобщението на страницата на американското финансово министерство.

Ето някои важни въпроси и отговори за ефекта и обхвата на санкциите, наложени по глобалния закон „Магнитски“ на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, бившия хазартен бос Васил Божков, укриващ се понастоящем в Дубай, и Илко Желязков, познат в енергетиката като „лейтенанта на Пеевски“, прокарващ интересите му в сектора.

Кого засяга глобалният закон „Магнитски“?

Законът позволява на САЩ да налага санкции на политици, държавни служители и подпомагащи ги лица, които нарушават човешките права или са замесени в мащабна корупция в целия свят. Под неговото действие попада и преследването на правозащитници, както и на хора, разкриващи корупция. Законът може да бъде прилаган за лица, които материално, финансово или технологично са подпомогнали държавни служители, замесени в тежка корупция, както и за такива, които са действали като агенти на чуждестранно лице при извършването на съответните престъпления и нарушения.

Кой издава решението за санкциите

Санкциите по закона „Магнитски“ се издават от отдела за контрол над чуждестранни активи (OFAC) към финансовото министерство на САЩ, подписват се в сила от президента на САЩ и се прилагат от три министерства – на външните работи, на финансите и на правосъдието. Те засягат не само правото на санкционираните да влизат на територията на САЩ, но и техните имуществени интереси. Това прави мярката особено тежка.

Санкциите се прилагат на базата на информация, предоставена от институциите на други държави и неправителствени организации, които следят нарушаването на човешките права. Тя обаче може да дойде и от комисии на американския Конгрес или други разследващи органи в САЩ. „Процесът, по който се взимат тези решения не подлежи на съдебен контрол и страните по него не се ползват със защитните механизми на конституцията и федералните процесуални закони. Решенията могат да се базират върху по-широк кръг от доказателства от тези, които иначе биха били допустими в съдебно производство. Стандартите на работата на Държавният департамент и на Министерството на финансите са много високи и са регулирани с детайлни вътрешни административни правилници. Решенията не се взимат на базата на спекулативна или непроверена информация. Както показва и преглед на списъка със санкционирани лица в исторически план, обикновено мерки се налагат само в очевидни и безсъмнени случаи,“ обясни пред „Капитал“ принципалът на Нюйоркската кантора за международен арбитраж и преподавател по международен арбитраж в Ню Йорк Първан П. Първанов.

Какво ги прави толкова тежки?

Законът дава възможност да бъде забранено на санкционираните лица да влизат в САЩ или съществуващата им виза да бъде прекратена, както и да бъдат конфискувани или замразени всички техни активи и транзакции в страната.

За разлика от другите видове санкции обаче, тези по „Магнитски“ засягат и лицата и компаниите, които имат търговски отношения със санкционираното лице или компаниите, свързани с него директно или косвено. Това поставя санкционираните в изолация, тъй като цената на бизнеса с тях е прекалено висока – рискът е и партньорите им да загубят достъпа си до американската финансова система, каквато е реалната заплаха, свързана с транзакциите с тях.

„В резултат на днешното решение цялото имущество и интереси в собствеността на горепосочените лица на територията на САЩ или са притежание или под контрола на американски лица, са блокирани и трябва да бъдат докладвани на OFAC. В допълнение, всички активи, които са 50 или повече процента собственост, пряко или косвено, на едно или повече блокирани лица, също са блокирани“, се казва в съобщението.

„Мерките са основно финансови и имат за цел да възпрепятстват санкционираните лица от достъп до техни активи на територията на САЩ, както и да блокират възможността на тези лица и техни компании да влизат в търговски взаимоотношения с компании от САЩ, или такива, които правят бизнес на територията на САЩ. Като цяло ефектът на наложените санкции по закона „Магнитски“ е близък до този на „гражданска смърт“, но с екстериториално действие, засягащо почти всички важни пазари в света,“ поясни Първан Първанов.

По думите му не би било пресилено да се каже, че от търговска гледна точка за потенциални контрагенти санкционираните лица стават персона нон грата, така че от тях се страни на всяка цена

Какво е Раздел 7031(c)?

В прессъобщението на финансовото министерство на САЩ се казва също, че освен по закона „Магнитски“ на Пеевски и Желязков са наложени санкции и по раздел 7031(c) oт разпоредбата за противодействие на клептокрацията към закона за разпределение на бюджета на външното министерство на САЩ. Този раздел вече е познат на българските граждани – през февруари 2020 г. по него беше санкциониран съдия Андон Миталов, пуснал в Москва обвинения в шпионаж председател на движение „Русофили“ Николай Малинов.

Раздел 7031(c) е по-мека мярка, тъй като предвидените в нея ограничения включват само забрана за влизане в САЩ на служители от публичната сфера, за които държавният секретар на САЩ има информация за участие в сериозна корупция или груби нарушения на човешките права. 7031(c), за разлика от „Магнитски“, засяга и преките роднини на санкционираните. При налагането на санкции над Миталов миналата година, американският посланик в България Херо Мустафа определи инструмента като част от „усилията на САЩ за борба с корупцията в световен мащаб, което пряко засяга интересите на външната политика, икономическата и националната сигурност на Съединените щати и на партньорските ни държави.“ От тази гледна точка включването на Пеевски и Желязков и в тази група е посочване на допълнителни основания за санкционирането им.

Защо се казва „Магнитски“

Глобалният закон „Магнитски“ на САЩ носи името на руския адвокат, починал в затвора при неизяснени обстоятелства след разкриване на тежък случай на корупция. В едно от делата, по които работи като адвокат, той разобличава данъчна измама, чрез която руски държавни служители на практика са откраднали бизнеса на един от неговите клиенти – американския финансист Уилям Браудър, понастоящем британски гражданин и активист срещу режима на Владимир Путин. След подаването на сигнал до властите адвокатът е арестуван и прекарва година в руски затвори до смъртта си през 2009 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar