Адвокатите излязоха преди дни с остра декларация и в готовност запротести пред съдебните палатизаради планираното закриване и окрупняване на съдилища. Предлага се някои от по-малките районни съдилища да станат част от най-близките големи.

„Изработването на модел 4 или окрупняването на съдилищата стана без участието на Висшия адвокатски съвет“, каза в „Преди всички“ адвокат Валя Гигова, член на УС на Висшия адвокатски съвет.

„Ние още в началото изразихме остро несъгласие с този модел. Според него ще бъдат закрити на много голяма част от районните съдилища и ще се извърши промяна на местната подсъдност, тоест тези съдилища ще се занимават с искове до 2000 лева.

Тази реформа не е направена при широко обществено обсъждане и не е коментирана и на местно ниво. В мига, в който се закрият съдилища в дадено населено място, държавата отсъства като власт от населеното място, това е истината“, подчерта адвокат Гигова.

По думите това се е направено на много места в света, но там е прекроена съдебната карта с електронното правосъдие и професионализация на правосъдието.

„И освен това в Италия, например, електронното правосъдие е професионално, защото електорнната комуникация със съда е само чрез адвокати, а тук искаме да оставим гражданите на електронното правосъдие, като не всеки ще може да се справи. Затова тази реформа изглежда твърде самоцелна“, поясни още експертът.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar