Когато 26-годишният Кайван Хюсеин,от иракски Кюрдистан, пристига в Германия, след като се е промъкнал в ЕС през границата с Беларус, той изпраща съобщение на брат си в WhatsApp с една дума „ОК“.

Това е сигнал за семейството да освободи изплащането на 3500 долара от офис на фирма за парични преводи в родния му град Раня. Парите са предназначени за контрабандист, когото Хюсеин познава само като „Нато“.

Малко след това Хюсен е арестуван от полицията в Горлиц, недалеч от полската граница. Така първоначалният му план да стигне до Северна Франция, а оттам и до Великобритания, пропада. Но след няколко дни в център за мигранти той продължава пътуването си. Щом се добира до френското крайбрежие, той изпраща друг сигнал „ОК“ до семейството си – знак, че трябва да платят на друг контрабандист 350 евро. Младият мъж разказва историята си, застанал пред палатка в импровизиран лагер в покрайнините на френското пристанище Дюнкерк.

Следващият етап на пътуването му е през Ламанша до Великобритания и цената да се качи в лодка е около 3500 евро. Трафикатът му ще си получи парите, когато кракът на Хюсеин стъпи на британския бряг.

Повече от 20 мигранти във френските приемни центрове разказват подобни истории. Неформалната финансова мрежа, известна като хавала (hawala), става все по-предпочитана от контрабандистите. Тя почти не оставя следи на хартия, което улеснява маскирането на транзакциите от властите и спестява на мигрантите рисковете от пренасяне на пари в брой.

Платежната система хавала, която разчита на мрежа от агенти за преводи извън банковата система, датира от векове и често се използва по балканските мигрантски маршрути, но напоследък става все по-популярна по един от подновените пътища – от континентална Европа към Великобритания.

Самият Хюсеин пристигнал във Франция само с около 50 евро, докато всички останали суми, осигуряващи придвижването му остават в ръцете на агента за парични преводи в Раня. На всеки етап семейството му освобождава договорената сума, а при неуспех парите ще бъдат върнати от агента на близките му.

В Европа хавала „сама по себе си не е незаконна, но престъпниците могат да злоупотребяват с нея, за да перат пари“, каза говорител на Европол, координиращият полицейски орган на ЕС. Финансовите разследвания на трафикантите и контрабандните мрежи стават по-трудни, ако властите не могат да проследят парите.

Системата „много често се използва като средство за плащане за контрабанда“, включително за трафик на мигранти през Ламанша, казва Филипо Спиеция, шеф на екип за борба с трафика и представител на Италия в Евроюст – европейската агенция за съдебно сътрудничество.

Протоколът на ООН, насочен към предотвратяване на трафика на мигранти, казва, че мигрантите не трябва да бъдат преследвани и само дейността на тези, които улесняват незаконната миграция, е криминализирана. За да преследват агент за парични преводи, правоприлагащите органи трябва да докажат, че той или тя знае, че парите са предназначени за заплащане на незаконна дейност, което не е лесно.

Според ООН около 110 хил. мигранти са влезли в ЕС през южните му граници тази година. Повече от 6000 души са преминали незаконно от Беларус през първите 10 месеца, според граничната агенция на ЕС „Фронтекс“. През 2021 г. беше подновен и трафикът на хора през един от най-натоварените корабни трасета в света – каналът, разделящ Франция до Англия. Смята се, че от началото на 2021 г. над 25 хил. души са го прекосили успешно – три пъти повече, отколкото през миналата година.

Някои от успелите казват, че едва наскоро са преминали от плащания в брой към хавала. Даван Махмуд, 30-годишен сънародник на Хюсеин, който се намира в същия приемен център във Франция, разказва че е бил излъган с 2000 долара от контрабандист, комуто платил в брой предварително. Оттогава той започнал да използва бюрата за парични преводи в Ирак.

Агентите на контрабандистите се свързват един друг сами, като парите често не се преместват физически през границите. Вместо това агентите работят помежду си с кредитна система, при която плащанията се извършват в двете посоки. Върху транзакциите обикновено се начислява такса или комисионна за услугата, но тя най-често е по-ниска от цената на банковите преводи или други методи за прехвърляне на пари.

Хавала, което означава „превод“ на арабски и фарси, се използва широко в части от Южна Азия и Близкия изток за изпращане и получаване на парични преводи и други плащания, включително на места, където има ограничен достъп до банки или санкции лимитират международните парични транзакции.

За Хюсеин, който каза, че е напуснал иракски Кюрдистан поради корупцията и липсата на работа, системата хавала е очевиден избор, защото е обичайният начин за прехвърляне на пари в родината му. Той казва, че контрабандистите. „взимат много пари за нищо“, но добавя, че „за повечето от нас това е единствената възможност“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar