Заради очертаващия се спор в съда за предварителното изпълнение на заповедите поне за няколко седмици планираното увеличение няма да се състои

    Издадени са заповедите, с които на мобилните оператори се забранява да вдигат цени. Това обяви вицепремиерът Корнелия Нинова на сайта на оглавяваното от нея министерство на икономиката. А от телекомите се очаква да ги обжалват.

    Комисията за защита на потребителите изпратила разпорежданията до „Теленор България“ и „А1 България“. Заповед, която да забранява на „Виваком“ да пипа цени обаче няма, въпреки че от оператора пратиха в сряда съобщение до абонатите си, че ще вдигнат с около 1 лев от февруари месечните такси.

    Преди Коледа другите два телекома обявиха намерението си да индексират размера на месечните такси по договорите с нивото на инфлацията за 2020 и 2021 г. Техните изчисления показвали, че това ще доведе до увеличение също от около 1 лев на месец.

    Компаниите допълват, че в общите условия към договорите е позволена промяна на таксите спрямо инфлацията и обосновават увеличението със значителното нарастване на разходите заради поскъпването на ток, горива, различни продукти и услуги.

    Ако индексацията се направи поотделно за 2020-а и 2021 г., потребителите ще бъдат поставени в по-неизгодно положение и ще плащат по-високи цени, обясниха компаниите.

    Заповедите на Комисията за защита на потребителите всъщност би трябвало да влязат в сила, дори и да има обжалване, защото е допуснато т.нар. предварително изпълнение. То обаче също може да се жали пред съда. Така на практика поне за няколко седмици планираното вдигане на месечните такси за мобилни и фиксирани услуги от телекомите ще бъде блокирано.

    Ако съдът допусне предварителното изпълнение, заповедите на КЗП ще важат до окончателното произнасяне на магистратите по жалбите на телекомите. Ако обаче предварителното изпълнение бъде отхвърлено, то компаниите могат да направят индексацията и ще чакат пак съдът да реши дали тя е била законна, или не.

    Според Нинова потребителите били подложени на безпрецедентен натиск от увеличаващите се цени на всички стоки и услуги. Поради това правителството нямало да позволи прилагането на нелоялни търговски практики, които допълнително товарят семействата с непосилни разходи.

    А в мотивите към заповедите от Комисията за защита на потребителите посочват, че телекомите могат да правят индексация с инфлацията само за една година, а не за няколко наведнъж.

    Твърди се още, че потребители, които са подписали договори в средата и след средата на 2021 г., не би следвало да очакват и съответно да бъдат задължавани да заплащат увеличение на месечните такси на база предходна година.

    Според комисията операторите се опитвали да индексират цените в нарушение на клаузите на договора, без да предоставят право на потребителя да прекрати срочния договор без неустойки. Ако пък клиент го направел, пак трябвало да плаща неустойки, което облагодетелствало операторите.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar