Приятелката на самоубилият се Джефри Епстийн – Джислейн Максуел беше призната за виновна по обвинение за набиране и подготвяне на млади момичета, които да бъдат сексуално малтретирани от покойния американски милионер, съобщава БГНЕС.

Максуел беше осъдена от 12-членно жури по пет от общо шест обвинения, най-сериозното от които за сексуален трафик на непълнолетни.

Има вероятност 60-годишната дъщеря на покойния британски медиен магнат Робърт Максуел да прекара остатъка от живота си зад решетките.

Секс трафикът на малолетни и непълнолетни носи максимална присъда от 40 години. По-малките й обвинения са с наказания от до 10 години затвор.

Максуел седеше пасивно в съдебната зала в Манхатън, бавно сваляйки маската си, за да отпие глътки вода, докато съдия Алисън Нейтън четеше присъдите по всяко от обвиненията.

Нейтън изказа „искрени благодарности“ на журито за тяхното решение, като добави, че те са работили „усърдно“ по делото.

Съдебните заседатели цели пет дни заседаваха по решението си в нашумялото дело.

Обвиненията срещу Максуел произтичат от 1994 до 2004 г.

По време на делото две от предполагаемите жертви на Епстийн свидетелстваха, че са били на 14 години, когато Максуел ги е привлякла да правят масажи на Епстийн. Масажите са били с „щастлив“ край за мъжа, но с насилствен за децата.

Едната, идентифицирана само като „Джейн“, описва подробно как Максуел я е наел в летния лагер и я кара да се чувства „специална“. Сексуалните ѝ срещи с Епстийн са станали рутинни, а понякога на тях е присъствала и самата Максуел.

Друга, наричана „Каролин“, свидетелства, че обикновено ѝ плащали по 300 долара след сексуални контакти с Епстийн. Парите са давани от самата Максуел.

Трета предполагаема жертва е Ани Фармър, сега на 42 години. Тя свидетелства, че Максуел е галела гърдите ѝ, когато е била тийнейджърка, в ранчото в Ню Мексико, собственост на Епстийн. Там се организаирли секс партита с участието на приятели на милионера. Като един от тях е сочен английският принц Андрю. Делото в САЩ обаче е само срещу Максуел.

66-годишният Епстийн се самоуби в затвора през 2019 г., докато чакаше собствения си процес за сексуални престъпления. Максуел бе арестувана на следващата година. Тя пледира невинна по всички обвинения. Прокуратурата я описва като „изтънчен хищник, който знае точно какво прави“. Прокурорът по делото Алисън Мо каза, че Максуел е „ключът“ към схемата на Епстийн да примамва млади момичета, които да малтретира сексуално. Максуел „е била партньор на Епстийн в престъпленията“, допълни Мо.

Адвокатите на приятелката на Епстийн възразиха с твърденията, че е имало „липса на доказателства“, и поставиха под въпрос способността на обвинителите да си спомнят събития от преди четвърт век. Те твърдят още, че Максуел е била използвана като „изкупителна жертва“ за престъпленията на Епстийн, след като той е избегнал правосъдието.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar