Мерки за ефективното привличане и насърчаване на изпълнението на съществуващи и бъдещи значими проекти с издаден сертификат по реда на Закона за насърчаване на инвестициите приеха депутатите на първо четене в пленарната зала вчера.

Промените, внесени от Министерския съвет, привеждат закона в съответствие с промените на Общия регламент за групово освобождаване в сила от 10 юли 2017 г., които засягат схемите за регионална инвестиционна помощ и преместванията.

Към момента в България

мерките за насърчаване на инвестициите

се прилагат като многосекторна схема за регионална инвестиционна помощ и схема за помощ за обучение. Измененията в Общия регламент налагат приемането на промени в съществуващите две схеми. Предвиден е шестмесечен период на приспособяване, в който съществуващите схеми остават в сила.

Правят се и технически промени с цел прецизиране на съществуващите изисквания на закона и отразяване на настъпили промени в други нормативни актове, към които законът препраща. Това ще улесни инвеститорите, кандидатстващи за издаване на сертификат и изпълняващи сертифицирани инвестиционни проекти.

Парламентът прие и законови

промени облекчаващи
административната тежест за бизнеса

С промени в Закона за техническите изисквания към продуктите се дава възможност на икономическите оператори, при заявяване на административна услуга, да не предоставят съдебно удостоверение за актуално състояние, съответно актуално удостоверение за вписване в Търговския регистър, тъй като информацията е публично достъпна.

Предвижда се и отпадане на изискването за предоставяне на трудови договори на персонала, тъй като те подлежат на задължителна регистрация по Кодекса на труда и могат да бъдат получени от административните органи по служебен път.

Освен това се урежда предоставянето на

административни услуги по електронен път

С изменения в Закона за измерванията се отменя режимът за одобряване на идентификационни знаци на лицата, които внасят бутилки. Предвижда се и отмяна на уведомителния режим за дейността на лицата, които произвеждат или внасят предварително опаковани продукти.

Близо дузина закони бяха променени с приемането на второ четене на Закона за посевния и посадъчния материал. С текстовете се цели намаляване на административната тежест чрез оптимизиране на някои административни услуги и отпадане на част от изискуемите документи. Отпада разрешителният режим за производство, заготовка и търговия на посевен и посадъчен материал. Производство на посевен и посадъчен материал ще могат да извършват лица, регистрирани като земеделски стопани и сключили договор с притежателя на сертификат, когато сортът е защитен.

Отпада срокът на издадените сертификати

за лозовия посадъчен материал и забраната той да бъде търгуван след изтичането на срока на документа. В Закона за горите се отменя предварителното съгласуване със съответната регионална дирекция по горите на скиците или скиците-проект на имота при учредяване на право на ползване и при промяна на предназначението на поземлени имоти до 50 декара, които не са публична държавна собственост.

В Закона за опазване на земеделските земи се предвижда при изграждане или разширяване на обекти върху земеделски земи от първа до шеста категория, за които се определят най-малко две площадки или трасета, площадките да се определят не с предварителен проект на подробен устройствен план, а със скици или скици-проекти. Регламентира се и възможността заинтересувано лице да поиска потвърждаване на решението за промяна на предназначението на земеделска земя за неземеделски нужди.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar