Кметът на Разград ще сезира прокуратурата за намерението на фондация „Четири лапи“ да изнесе в Холандия двете малки лъвчета Масуд и Терез, които бяха родени в ужасни условия местния зоопарк в началото на септември 2017 г., изпотъпкани от майка си и спасени от неправителствената организация Заедно с болния лъв Асен от зоопарка в Разград, който също бе приет за лечение от неправителствената организация, животните трябва да отпътуват от страната за настаняване в холандския спасителен център „ФЕЛИДА Биг Кет“ (FELIDA Big Cat Center).

Според кмета на града Валентин Василев това се прави без знанието и съгласието на общината, която претендира да е собственик на трите лъва. На пресконференция той заяви, че преди ден научил, че фондация смята да изнесе животните на 26 януари, а същия ден общинският съвет ще гласува отново дали малките да бъдат предоставени на зоопарка в Пазарджик.

Независимият общински съветник Милена Орешкова е внесла предложение на заседанието в петък да се отмени решението за даряване на малките в зоопарка в Пазарджик и те, заедно с Асен и още един мъжки и един женски екземпляр лъвове – Рая и Хектор, да заминат в холандския спасителен център.

На 21 декември 2017 г. местната власт реши да даде спасените от „Четири лапи“ и отглеждани от организацията лъвчета на зоопарка в Пазарджик. Това предизвика недоволството на защитници на животните и провокира среща с участието на премиера Бойко Борисов, екоминистъра Нено Димов и шефа на „Четиир лапи“ Явор Гечев, след която Димов заяви, че Масуд и Терез няма да бъдат пратени в пазарджишката зоологическа градина , защото тя не разполага с подходящи условия за отглеждане на малки лъвове.

Ако се наложи, министърът може да пристъпи към конфискацията им в полза на държавата, заявиха тогава от ековедомството.

Кметът Валентин Василев сега заяви, че общината не е била уведомена, че двете малки лъвчета се намират в столичния зоопарк и че фондацията възнамерява да ги изнесе от страната. Според него, докато няма влязло в сила решение на общинския съвет за съдбата на Масуд и Терез, не може те да заминат за Холандия.

„Община Разград е собственик на лъвовете, не е прехвърляла собствеността им на фондацията и те нямат фактически правни основания да се разпореждат с тях“, каза кметът. По думите му е подготвена жалба до Районната прокуратура с искане да се образува предварителна проверка и ако има данни за престъпление, да започне досъдебно производство.обаче

В предложението си до общинския съвет за отхвърляне на даряването на Масуд и Терез на пазарджишкия зоопарк, Орешкова посочва, че лъвчетата не са актувани като общинска собственост и затова местната власт не може да се разпорежда с тях. Съветничката предлага местната власт да уреди въпроса със собствеността на лъвчетата и те да бъдат дарени на холандския център.

Масуд и Терез спасени от местни доброволци, след като бяха изоставени и изпотъпкани от майка си. Те бяха транспортирани в София и лечението им беше поето от столична ветеринарна клиника благодарение на организацията „Дивите животни“.

По-късно в София бе транспортирана и 12-годишната лъвица Рая от разградския зоопарк, за да роди в нормални условия, каквито в градчето липсват. Заедно с нея замина и партньорът й Хектор, а малко преди това в специализирания кът за лечение на диви животни в столичния зоопарк бе настанен и лъвът Асен, който тогава бе във видимо тежко физическо и психическо състояние.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar