Четири дни бяха достатъчно на председателя на Административен съд-Разград Светла Робева, за да излезе с определение по делото, заведено от кмета на община Разград д-р Валентин Василев срещу Общински съвет-Разград. Единственото заседание от процеса бе на 18 януари, а определението е с дата 22 януари. С него съдия Робева оставя без разглеждане жалбата на кмета и постановява той да плати съдебните разноски – по 600 лева на ответника – Общински съвет-Разград и на заинтересованата страна „Общински пазари“ЕАД.Жалбата на Василев бе срещу решението от извънредната сесия на Общински съвет-Разград на 23 ноември миналата година, която се проведе по искане на част от съветниците, в нея не участваха местните парламентаристи от управляващата партия ГЕРБ, включително тогавашният председател на Общинския съвет Надя Радославова, нямаше го и кметът д-р Валентин Василев или някой от заместниците му.

На това заседание бе взето едно решение – за одобряване вземането на кредит от 720 000 лв. от дружеството със 100% общинска собственост „Общински пазари“ за изграждане на нова административна сграда. Докладната бе обсъдена на извънредна сесия, тъй като изчиташе срокът на офертата от банката, дала най-добро предложение за заем.Според съдебното решение: „Жалбата е недопустима. Подадена е срещу акт, който не подлежи на съдебен контрол по реда на АПК. Оспореното решение на ОбС – Разград не е индивидуален административен акт по смисъла на чл. 21 АПК. То не представлява упражняване на властническо правомощие в кръга на предоставената разпоредителна власт на общинския съвет. Съгласно чл. 219, ал. 2 от Търговския закон в еднолично акционерно дружество едноличният собственик на капитала решава въпросите от компетентността на общото събрание.

Съгласно чл. 8 от Наредба № 3 на Общински съвет – Разград за осъществяване на стопанската дейност на Община Разград чрез търговски дружества с общинско участие в капитала или чрез граждански дружества и чрез общински предприятия, Общинският съвет упражнява правата на едноличния собственик на капитала в едноличните търговски дружества с общинско участие в капитала.Така с оспореното решение ОбС – Разград е упражнил правата си на едноличен собственик на капитала на общинското търговско дружество „Общински пазари – Разград“ ЕАД, т.е. постановил е един акт по осъществяване на стопанска дейност. Този акт не попада в приложното поле на чл. 45, ал. 3 ЗМСМА, поради което жалбата не може да бъде разгледана, а производството по делото следва да бъде прекратено.“Определението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar