Съд в Истанбул нареди днес условно освобождаване на 14 студенти от престижен турски университет, обвинени заедно с други техни колеги в „терористична пропаганда“ заради това, че са се обявили против турската военна операция в Сирия, предаде АФП.

На днешното съдебно заседание адвокатите поискаха освобождаване с поставяне под съдебен контрол на 14-те студенти, които бяха в предварителен арест преди процеса, предава БТА.

Още осем студенти, които са на свобода, са обвинени в същия процес, който предизвиква безпокойството на защитниците на свободата на словото в Турция.

Решението на съда бе посрещнато с мощни ръкопляскания от близките на подсъдимите, които присъстваха на първото заседание от процеса.

22-ма студенти от истанбулския университет Богазичи са обвинени в извършване на пропаганда в полза на Кюрдската работническа партия /ПКК/.

Ако бъдат признати за виновни, те рискуват да получат присъди затвор до пет години, заяви за АФП един от техните адвокати.

Четиринайсет от обвинените в процеса студенти са в предварителен арест от март, след като бяха арестувани при операция на полицията в кампуса на университета.

Тяхната вина? Това, че са се събрали, за да изразят съпротивата си срещу турската военна операция в района на Африн /Северозападна Сирия/, насочена срещу сирийски кюрдски милиции, разглеждани от Анкара като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия /ПКК/.

Демонстрацията е била организирана като реакция на раздаване на сладкиши, наречени „наслади от Африн“, на територията на кампуса от други студенти, подкрепящи операцията, предприета през януари от президента Реджеп Тайи Ердоган.

Студените отхвърлиха днес пред съда обвиненията в терористична пропаганда.

„Не съм възхвалявала никакво насилие, нито съм правила терористична пропаганда“, е заявила Шюкран Ярен Тюнджер.

„Скандарих лозунги като „Всички заедно срещу фашизма“ и „Стоп на войната, мир сега“. Това са универсални лозунги, скандирани при всички демонстрации“, е добавила студентката.

Процесът предизвиква безпокойствата на защитниците на правата на човека в Турция, още повече, че президентът Ердоган публично нарече през март тези студенти „предатели“ и „терористи“.

Турската военна операция в Сирия бе придружена с репресии срещу лица, критично настроени към нея. Бяха арестувани стотици граждани, критикували военната операция в социалните мрежи.

Кюрдската работническа партия /ПКК/ се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar