Съвет по киберсигурност към МС ще оценява и съветва за противодействие на кибератаки. Това предвижда одобреният от вътрешната комисия на парламента Закон за киберсигурност. Той въвежда в българското законодателство европейска директива за високо общо ниво на сигурност на мрежите и информационните системи.

Онлайн магазините, търсачките и облачните услуги трябва да бъдат подсигурени срещу кибератаки, препоръчва законопроектът, а секторите, определени като потенциални мишени са публичната администрация, енергетиката, транспортът, банките, болниците, снабдяването с питейна вода.

Вицепремиерът Томислав Дончев увери, че няма опасения за сблъсък с вече съществуващи законодателни инициативи и увери, че мерките са предимно организационни, а не финансови.

„Няма текст, който да предполага допълнителни разходи. Считам, че с приемането на закон като минимум въвеждаме ред, организация и яснота кой какво трябва да прави в подобни ситуации“, каза той.

Заместник-военният министър Атанас Запрянов информира комисията, че към момента системата „Странджа“, която свързва отбранителните ни обекти, не е завършена, а системата на МВР TETRA била по-развита от „Странджа“ , но до момента двете системи не са свързани помежду си заради липсата на инвестиция в софтуер за обмяна между двете различни системи:

„На фирмен език „Моторола“ и „Нокиа“ трябва да бъдат впрегнати и това е възможно да се направи чрез инвестиция“, каза той.

Законът за киберсигурност трябва да мине през още комисии, за да влезе за обсъждане в пленарна зала.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar