Правният отдел на Съвета за електронни медии (СЕМ) стигна до абсурдното заключение, че забраната на рекламата на хазарт по телевизията ще ограничи „конституционно установено право да се доставя и получава информация“. Скандалното становище беше разгледано на заседанието на СЕМ във вторник. Абсолютното спиране на рекламата на талончета за търкане „ще влезе в колизия с европейската директива за аудиовизуални медийни услуги, която нито забранява, нито ограничава услугите, посветени на хазартни игри“, пише в доклада на юристите.

Поводът е проектът на НФСБ и ВМРО за промени в Закона за хазарта, с които телевизионните реклами на т. нар. игри на щастието ще се забранят. Парламентът е поискал от СЕМ становище по закона, поради което регулаторът е възложил на правния си отдел да изготви доклад.

Юристите на регулатора са против пълната забрана на рекламата на хазарт, както и срещу забраната на обявяване на резултатите от тиражите с показване на победители. Според тях тези неща могат да се излъчват след 22 ч. – като рекламата за алкохол. „Споделям идеята правният режим на хазартните реклами да се уеднакви с аналогични разпоредби като за спиртните напитки“, коментира юрисконсултът Емилия Станева. Законът за здравето забранява пряката реклама на твърд алкохол по телевизиите и радиата, но допуска непряка след 22 ч. Станева коментира, че подобно решение би запазило част от рекламните приходи на електронните медии, които те получават от организатори на томболи и игри с талончета.

СЕМ не взе окончателно решение дали приема доклада и дали ще изпрати точно този текст в парламента. Членовете му поискаха време да се запознаят по-подробно със съдържанието и да дадат бележките си. От изказванията им обаче стана ясно, че повечето са склонни да предложат частично ограничаване на рекламата на хазарт.

„Категорично подкрепям всички промени, които ограничават количеството излъчени реклами, както и часовия пояс, в който те биха могли да бъдат гледани от деца. Не съм съгласна с абсолютното им спиране, но не съм съгласна и резултатите от тегленията на тиражите да се обявяват в новинарските емисии като събитие с информационна стойност“, заяви Бетина Жотева.

„Въпреки всички несъвършенства на внесения законопроект аз бих го подкрепил чрез наше становище, защото той е стъпка към нормализиране на ситуацията в страната. В момента тя не е нормална не само за детската аудитория, но и за зрялата, която вече е в една психоза“, заяви Иво Атанасов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar