В последните месеци стана практика в България да се задържат адвокати. Има повече от 10 задържани, някои от които за по няколко месеца. Според адвоката и лидер на „Движение 21“ Татяна Дончева това е изключително обезпокоително.

При вчерашното задържане на адвоката и бивш депутат Минчо Спасов на негови колеги е бил отказан достъп повече от час, а по Конституция всеки задържан има право на защита от момента на задържането си, обясни Дончева в студиото на БТВ. За втория задържан – Слави – те са разбрали едва в 22 часа, като той часове не е имал достъп до адвокат.

Днес тя е проверила как стои въпросът с допускането на адвокати и до тези 35 задържани за 24 часа в акцията срещу охранители на Васил Божков. Натъкнала се е на случай на задържан лекар от Александровска болница, където са изчакали да свърши операцията, за да го арестуват заради това, че преди 8 години, като 20-годишен младеж, е бил част от охраната на бизнесмена. Отново до задържаните не се допускат адвокати.

„Това очевидно е практика, която е грубо нарушение на Конституцията“, заяви Татяна Дончева.

По темата за спирането на метрото, за което е обвинен бившият депутат Минчо Спасов, Дончева каза, че на всяка спирка на метрото има 4 аварийни бутона и те са достъпни за гражданите. „Смятате ли, че употребата на авариен бутон, което е част от съоръжението, създава опасност за живота и здравето, което твърдят обвинителите вчера в постановлението за привличане. Не ви ли се струва това доста нелепо, след като е част от системата за осигуряване на безопасност?“ Според Татяна Дончева работата силно се преекспонира.

Освен това на кадрите, разпространени и от пресцентъра на МВР, не се вижда нищо особено, освен че едни трима души са минали през метрото, както и едни други десетина. Обвиненията са за твърдени мними опасности, че са създадени известни неудобства на хората за 9 минути, обясни Дончева.

По въпроса за протестите, Дончева каза, че се надява младите хора да вървят спокойно, разумно и последователно към целта. Това са първите морално-политически протести от 90-те години насам и по това се различават от протестите 2013 години. Младите хора трябва да държат на това.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar