Държавата нарушила правата му, като го съдила два пъти за едно и също

46-годишният Иван Велков осъди България в Страсбург да му плати 2000 евро за морални щети и 3000 евро за съдебни разноски, защото нарушила по отношение на него чл. 4 от Протокол №7 към Европейската конвенция за правата на човека, който забранява някой да бъде съден два пъти за едно и също нещо. Този юридически принцип е известен на латински като ne bis in idem.

Като симпатизант на футболния „Локомотив Пловдив“ той отишъл на 17 май 2008 г. да гледа мач срещу ЦСКА София в Сандански. Там с други фенове се държал хулигански, хвърлял камъни по симпатизанти на противниковия отбор, обиждал полицаи и пр. Повдигнато му било обвинение и по бърза процедура бил осъден на 29 май от Санданския районен съд на 15 дни затвор и забрана да посещава две години спортни състезания. На 10 юли 2008 г. местната прокуратура му повдигнала ново, още по-строго обвинение, и съдът в Сандански му дал ход, за да го осъди на 20 януари 2009 г. на две години затвор. Оттам започнала неговата борба с българската съдебна система, като минал през Благоевградския окръжен съд и Върховния касационен съд. Всички потвърдили, че е съден правилно.

На друго мнение се оказа Европейският съд за правата на човека, който доказа, че Велков е съден два пъти за едно и също нещо, което е недопустимо.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar