Районният съд в Свиленград в неделя остави в ареста свещеника, обвинен в разпространение на порнографски материали с участие на непълнолетни лица. Това съобщава БНТ, като цитира изявление на Съдебната палата в Хасково.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Хасково.

Съдът е приел, че има обосновано предположение, че обвиненият е извършил престъплението.

Съществува и реална опасност същият да се укрие и да извърши престъпление с оглед на това, че е публична фигура. Отбелязва се, че като православен християнски свещеник много ясно е следвало да разбира, че деянието е с висока степен на обществена опасност.

Припомняме, че на 13 октомври стана ясно, че прокуратурата е привлякла към наказателна отговорност 50-годишен свещеник от Старозагорската митрополия. Той е обвинен в разпространение на детска порнография.

Духовникът бе задържан при акция на ГДБОП на 12.10.2023 г., след като е засечен да разпространява порнографски материали. Той е разпространявал снимки и видеоклипове чрез мобилни приложения.

При претърсване на обитаваното от свещеника жилище са иззети преносим компютър и два мобилни телефона със снимки и видеоклипове с порнографско съдържание.

Мъжът бе задържан за срок до 72 часа. По случая са разпитани свидетели иназначени експертизи.

По-късно от Старозагорската митрополия съобщиха, че считано от днес, 13 октомври 2023 г., обвиняемият е освободен от всякакво свещенослужие в епархията и извън нея, до приключване на заведеното му църковно-наказателно дело. Свещеникът е служел на Свиленградска духовна околия, която е част от диоцеза на Старозагорска епархия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar