Приключи разследването за смъртта на 18-те мигранти край софийското село Локорско. До дни прокуратурата ще предяви точните обвинения на всеки от участниците в схемата за трафик на хора. Роднините на жертвите също са уведомени и по закон имат право да участват в процеса, предаде NOVA.

Данните до момента показват, че преди да изоставят камиона край Локорско, шофьорът и неговият спътник са спрели на магистрала „Тракия“. Получили обаждане, че мигрантите започват да се задушават. Тайниците, в които са били настанени над 30 души, на практика били две затворени кутии в каросерията.

Камионът е купен от производител на алкохол в Търговище малко преди фаталния курс на 17 февруари тази година.

Според говорителя на Националната следствена служба Мариан Маринов това е специално направена инвестиция за извършване на тази дейност. Тези пътници са превозвани като багаж, като товар. Той показа ключът прекъсвач, с който се спира работата на вентилатори в тайниците – при необходимост, при извършване на проверка. Така не се чува шумът от вентилатора.

Над 40 души са били натъпкани в два тайника в каросерията на камиона.

Тайниците са метална клетка, обшита с плоскости и отвън е имало за камуфлаж добре изработени дъски. Има изготвени документи с невярно съдържание, за да легализират превоза, фиктивно е било превоз на дървен материал.

Групата не за пръв път е превозвала мигранти, категорични са разследващите. Затова проверяват дали в един курс не са събрали новопристигнали с такива, за които е нямало място от предния път.

„Има лица, които са близки на починалите лица и живеят в Западна Европа. И те са се явили, някои от тях даже са предоставили сравнителен ДНК – материал, който да спомогне за идентификацията на техните близки“, каза Маринов.

Другите жертви са разпознати след показания на оцелелите и снимки, изпратени на властите в Афганистан. По закон, роднините им могат да потърсят правата си у нас, а разследващите са длъжни да ги запознаят със заключенията от разследването.

Говорителят на Националното следствие обясни, че той няма представа как роднините на загиналите мигранти биха могли легално да пристигнат в България и да участват във фазата на процеса – предявяване.

Оцелелите мигранти са регистрирани в България като бежанци, но без задължението да останат в страната. Техните показанията ще са ключови по време на делото.

„Важните свидетели са разпитани пред съдия. Така че е обезпечено, тези доказателства гласни, са обезпечени“, каза Маринов.

Шестима души са в ареста за нелегален трафик на хора. Според прокуратурата, сред тях е и организаторът на групата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar