Бивш американски полицай е арестуван за 12 убийства, 51 изнасилвания и над 120 кражби през 70-те и 80-те години в Калифорния, съобщи Ройтерс.

Задържаният е 72-годишният Джоузеф Джеймс ДеАнджело, станал известен като Убиецът от Голдън Стейт (Златния щат – Калиорния). Той работил за правоохранителните органи през 70-те години в столицата Сакраменто, но бил уволнен, защото го хванали да краде.

Идентифициран е след 40 години разследвания благодарение на анализ на ДНК. Възрастта на жертвите му била между 14 и 41 г. Прокуратурата заяви, че ще иска смъртна присъда за убиеца.

Въоръжен с пистолет и маскиран, ДеАнджело нахлувал в домове, докато хората спят. Връзвал мъжете и слагал чинии на гърбовете им, след което изнасилвал жените. Заплашвал жертвите си, че ако съдовете паднат, ще ги убие на място. Бившият полицай често вземал и сувенири от престъпленията си като бижута или лични документи.

Смята се, че първите му жертви били Брайън и Кейти Маджоре, убити на 2 февруари 1978 г. Двамата си разхождала кучето в Сакраменто, когато били застреляни. ДеАнджело пребил друга жена с дънер в дома ѝ през 1980 г.

Последната жертва, за която се смята, че е била убита от престъпника, е 18-годишната Шанел Круз. Той я нападнал в къщата на родителите ѝ на 4 май 1986 г. Въпреки хилядите сигнали властите никога не стигнали до името на ДеАнджело по случая.

„През последните дни предприехме наблюдение, успяхме да се сдобием с ДНК, открита на местопрестъплението, и да потвърдим това, което вече знаехме – че сме хванали търсения престъпник“, заяви Скот Джоунс, шериф на Сакраменто.

Съседи на убиеца от Голдън Стейт разказват, че той бил много агресивен и плашещ.

Закани се да убие кучето ми, защото се разлая“, разказва съсед на ДеАнджело.

Убиецът бил ветеран от войната във Виетнам и живеел в къща заедно с дъщеря си и внучката си. Последните 27 г. американецът работил в дистрибуторски център.

„Време е да сложим край на терзанията. Време е да започне изцелението, което толкова закъсня“, посочи Брус Харингтън, брат на една от жертвите. Преди 2 години ФБР предложи награда от 50 000 долара на всеки, който може да помогне случаят да бъде разрешен.

Мнозина отдават признание на авторката на книги за действителни престъпления Мишел Макнамара, че е помогнала за постигането на този успех.

Макнамара почина през април 2016 г., но книгата ѝ за престъпленията на Убиеца от Голдън Стейт – „Ще си отида в мрака“, бе публикувана тази година.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ROMANIST
ROMANIST
04 декември 2018 3:50
Гост

Този убиец е истинска легенда.Но за радост,възмездието най-накрая го е стигнало..!!Заслужава смърт на електрическия стол,която да бъде излъчена на живо в ефир.Едно истинско чудовище,което не заслужава никъква милост.Една голяма благодарност и уважение заслужават всички следователи и хора които до последно не се отказаха с опитите си да разкрият и заловят чудовището..!!!