Румънският парламент прие днес инициатива за алтернативни мерки на изтърпяването на ефективните присъди, които ще дадат възможност на някои лишени от свобода да заменят затвора с домашен арест или да прекарват само уикендите в затвор или център за задържане, съобщават информационният сайт Зиаре и в. „Адевърул“.

Проектозаконът, който бе одобрен мълчаливо от Сената през ноември, днес бе гласуван от Камарата на депутатите със 170 гласа „за“ и предстои да бъде изпратен на президента Клаус Йоханис за обнародване, предава БТА.

Според проекта с решение на съдията осъдените за ненасилствени престъпления, които не са рецидивисти и които имат присъда до пет години затвор, ще могат да се възползват от алтернативните мерки.

Проектът, подкрепен от управляващата коалиция на Социалдемократическата партия (СДП) и Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ), както и от Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР), предизвика критиките на опозицията, която смята, че по този начин „Румъния се превръща в рая на престъпниците“.

Лидерът на опозиционния Съюз за спасение на Румъния (ССР) Дан Барна заяви, че „това е още една крачка към превръщането на Румъния в един рай на престъпниците. Настоящото мнозинство дава приоритет на престъпниците, осъдените, затворниците, вместо на обществените, социалните или инфраструктурните политики“.

Другата голяма опозиционна сила – Национално-либералната партия /НЛП/, заяви, че ще атакува проекта в Конституционния съд.

Същевременно в социалните мрежи бе обявен протест за тази вечер под наслов „В затвора задочно? Не!“, пише Зиаре.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar