Турски съд даде присъди от две и половина до над осем години затвор за 14 журналисти и собственика на известния опозиционен в. „Джумхуриет“, като други трима от подсъдимите бяха оправдани, предадоха световните агенции. Срещу тях бяха повдигнати обвинения за сътрудничество с Кюрдската работническа партия (ПКК) и духовника Фетуллах Гюлен, който според Анкара е организирал неуспешния опит за държавен преврат от юли 2016 г. Защитата на подсъдимите и вестникът, който е силно критичен към президента Реджеп Ердоган, отхвърлят обвиненията и ги определиха като абсурдни. „Обвинението няма никакви доказателства. Журналистите са обвинени, че са се занимавали с журналистика. Самото съществуване на „Джумхуриет“ е възприето като престъпление“, каза един от адвокатите на защитата Фикрет Илкъз в пледоарията си.

Собственикът на „Джумхуриет“ Акън Аталай бе сред подсъдимите с най-тежки присъди, той прекара в следствения арест цели 542 дни. След прочитането на присъдата му от над 8 години затвор той все пак бе освободен под гаранция, докато мине процедурата по обжалване. Колегите му пък бяха пуснати на свобода по-рано. Според изданието съдебният процес е политически мотивиран и има за цел да запуши устата на една от последните независими медии в Турция. По делото бе обвинен и бивш главен редактор на друго издание, но процесът срещу него ще продължи отделно, решиха магистратите.

В последната класация на свободата на медиите, публикувана тази седмица от „Репортери без граници“, Турция е на 157-о място от 180 държави.

ИСКАНИЯ

Турция трябва да освободи двамата гръцки войници, задържани на турска територия през март. За това настоя председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на посещението си в Атина, предадоха агенциите. „Този въпрос е неотложен. Той трябва да бъде решен“, изтъкна Юнкер пред гръцките депутати, след като се срещна с премиера Алексис Ципрас. Гръцките военни бяха задържани през миналия месец след объркване на границата. Турция настоява те да бъдат разменени за турските военни, избягали в Гърция след опита за преврат, което се отхвърля от властите в Атина.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar