Петрич настръхна след бруталното престъпление, за което са обвинени двама наркозависими.

Бизнесмен опита да спре скандал и побой, но се оказа жертва и заплати с живота си. 44-годишният Самуил Кацарски от Петрич почина след нанесен жесток побой на улица в южния град. Пострада тежко на 23 май сутринта, а седмица по-късно почина в столична болница.

В сутрешните часове, около 5 ч, на 23 май в търговски обект в Петрич възникнал конфликт между две компании. Пристигналият на място с такси Самуил Кацарски се опитал да предотврати ескалацията на напрежението. Въпреки това словесната агресия прераснала във физическа, при което мъжът бил ударен. Нападателите напуснали обекта, но не след дълго се върнали. Нанесли удари по главата и тялото, вследствие на което той паднал на пешеходната пътека на ул. „Цар Борис III“.

Дори и

беззащитен

Кацарски отново

бил силно

изритан в

областта на

главата

Свидетели на инцидента спрели биячите, а пострадалият изпаднал в кома. Присъстващи оказали първа помощ. Двамата нападатели избягали, но час по-късно са арестувани. Спешните медици закарали Кацарски в болницата в града, а после в София. Мъжът обаче починал от тежката черепно-мозъчна травма. Назначена е аутопсия, която по първоначални данни е установила, че има причинно-следствена връзка между смъртта и нанесените удари. Все още обаче не е ясно дали още при първия удар, когато е паднал на асфалта, си е счупил главата, или фатален се е оказал жестокият ритник от единия бияч.

На мястото по това време е

имало хора,

някои от които са

гледали и не са

се намесили,

но други се притекли на помощ. Свидетелите са разказали за скандала и последвалия побой. Извършени са разпознавания, изискани са видеозаписи от близките търговски обекти. Назначени са видеотехническа и лицевоидентификационна експертиза.

„Когато пристигнах, видях трима мъже, надвесени над него и се опитваха да му помогнат. Единият каза, че си е глътнал езика. Помогнах да му го извадим. Беше в безсъзнание, беше жестоко бит, но самата случка не съм видял“, разказа Христо Гецков.

Криминалистите са разкрили и задържали извършителите Павел Тасков, на 27 г., и Кристиян Кожовски, на 24 г., за които в града се говори, че употребяват наркотици. Двамата са привлечени в качеството на обвиняеми за причиняване на средна телесна повреда. По искане на прокуратурата районният съд в Петрич им наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“, която е обжалвана от защитата на обвиняемите. Очаква се след излизането на съдебномедицинската експертиза обвинението да бъде преквалифицирано в по-тежко.

„Нямаме никакво обяснение какво е предизвикало тази брутална агресия. Брат ми не е конфликтна личност. Не е известно да са се познавали. Чуваме различни версии какво се е случило. Единственото, което знаем със сигурност, е, че е бил зверски пребит. Вследствие на тежки удари в главата изпада в кома“, каза братът на починалия Страхил Кацарски, който живее в Лондон, но се е върнал след инцидента.

Повече от 15 г. Самуил Кацарски има оранжерия за цветя, негов е и най-големият цветарски магазин в Петрич. Бил дружелюбен, весел, позитивен и добър човек.

„Самуил беше приятел с всички, той нямаше врагове. Всички го уважаваха, всички го обичаха.

Обясняваме си

агресията с

употребата на

алкохол и на

наркотици“, коментират петричани. В неделя вечерта, когато стана ясно, че мъжът е починал, десетки хора се събраха на лобното място за мълчаливо бдение. Запалиха свещ в негова памет и настояват за адекватно наказание на извършителите. В понеделник вечерта отново се събраха с искане за справедливи присъди.

Самуил оставя сираче 10-годишно момиченце, кръстено на баща му. Единият от арестуваните, чийто баща е бивш полицай, също имал малко дете.

„Caмуил беше човек уcмивкa, крacoтa, eнтуcиaзъм! И бeшe убит oт нaркoмaнитe, oт нaшeтo мълчaниe и търпимocт към тoвa, кoeтo ce cлучвa в нaшия грaд“, написа в социалните мрежи Мария Смолин и стана инициатор на бденията. Много петричани настояват и за смяна на ръководството на местната полиция, твърдят, че в града се разпространяват безпроблемно наркотици.

„Млади и здрави мъже не работят. Пият, бият се, продават или произвеждат дрога. Петрич и околията стават център на производство и продажба на лека дрога. Това не е от днес“, коментираха местните.

„Не искам смъртна присъда за тези изверги, искам всеки ден да режат по парченце месо от тях и да ги поддържат живи, за да усещат болката години наред! Изроди мръсни и убийци! Нямаме закони! Всеки, който убива, изнасилва и се занимава с наркотици, да гние в затвора или публичен разстрел, другите ще спрат от само себе си, като знаят какво ги чака“, гневен е Стоян Цветков.

Петричани

сложиха снимка

на убития в

профилите си

във фейсбук

и призоваха всички да купят цветя от неговия магазин, за да помогнат на семейството му.

Кметът на Петрич отмени проявите за Деня на детето. „Едно дете остана без баща, за него 1 юни няма да е празник. Нашата съпричастност е нужна в този тежък момент, подкрепата ни също. Вярвам, че жителите на общината ще приемат решението, което вземам, за отмяна на честването. Изказвам съболезнования на семейството на Самуил Кацарски и осъждам жестокостта и убийствената агресия“, коментира кметът Димитър Бръчков.

Детето на Самуил Кацарски е възпитаник на Общинския детски комплекс – съорганизатор на честването за Деня на детето. Починалият пък е поддържал зелените площи и поливната система в Градския парк на Петрич, където трябваше да се състои и детският празник на 1 юни.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar