• Бизнесменът Ивайло Пенов
  • Бившата депутатка Петя Раева и Митко
  • Десетки пловдивчани подкрепиха Митко, като си купиха по няколко чифта чорапи.

Прокуратурата в Пловдив удължи със 72 часа ареста на бияча Ивайло Пенов, който е с обвинение за лека телесна повреда

Непредизвикана агресия срещу уличен търговец на чорапи предизвика състрадание у много пловдивчани, които се вдигнаха на протести.

Поводът бе видео, разпространено в социалните мрежи, на което се вижда как в четвъртък вечерта Митко, който продава чорапи из улиците на артквартала „Капана“, е нападнат от мъж пред заведение –

удря го с глава

и му разхвърля

стоката по

земята
Оказа се, че биячът е Ивайло Пенов, който има заведение в „Капана“.
Прокуратурата се самосезира и образува досъдебно производство, а полицията започна да издирва бизнесмена. Пенов бе задържан след 2 дни. Арестът на 45-годишния адвокат е бил извършен около 19,45 ч в събота.

Насилието, което Ивайло Пенов упражни над Митко, доведе до остра реакция в социалните мрежи и двудневни протести. Чуваха се и призиви за съд на Пенов.

В късния следобед в неделя Пловдивската районна прокуратура удължи с още 72 часа ареста на Пенов, който е с обвинение за лека телесна повреда. По досъдебното производство се извършват процесуално-следствени действия. 24-часовото задържане на бияча изтичаше, но обвинението е преценило, че трябва да остане още зад решетките.

Самият Митко живее в „Столипиново“.

„Нищо лошо не съм сторил на никого. Повече от 20 г. продавам чорапи в Пловдив и хората ме познават. Досега не съм имал проблеми. Обикалям пеша града и който иска, купува от стоката ми. Хората ме познават, винаги са се отнасяли добре с мен. Тази атака беше неочаквана“, заяви пред репортер на „24 часа“ пострадалият. Той обясни, че се казва Митко Орлинов Стоянов и е на 42 г. Завършил е VI клас и след това започнал да работи. Харесало му да продава чорапи и не смята да се занимава с друго.

„Ерген съм,

в момента

живея сам,
след като майка ми почина преди 5 месеца“, заяви уличният търговец, познат с добродушния си нрав и усмивка.

„Конфликтът започна в четвъртък около 20,30 ч. Ивайло Пенов ми даде чадър, но аз го загубих в едно заведение. Когато му казах какво е станало, той се ядоса, избухна и ми се нахвърли. Блъсна ме, разпиля ми стоката и ме удари по носа. Замаях се и добре че други хора се намесиха и го спряха“, разказа Митко за инцидента. Въпреки агресията и днес Митко изпитва вина и съжалява за изгубения чадър, но е категоричен, че никой не заслужава грубо отношение.

„Потресена съм от това, която се случи с Митко. Той е човек, зареден с положителна енергия, и заедно със Стефчо Автографа и Коминочистача са

тримата

любимци

на „Капана“
в Пловдив“, казва бившата депутатка от ДПС Петя Раева, която има заведение в квартала.

„Хората го познават, уважават го и му имат доверие. Мнозина са му оставяли свои лични вещи да ги наглежда, докато си купуват цигари например. Честен е и не е навредил на никого. Когато дойде при нас, си говорим, черпим го с кафе, плодове или сандвичи. Митко е силно позитивна личност, приятно е да се общува с него“, добави още Раева.
„На мен

клиентите често

ми подаряват

чорапите, които

купуват от него
– вече имам над 100 чифта. Някои са с лъвчета, други със зебрички или перлички. Не мога да повярвам, че кротък и добър човек като Митко е станал жертва на насилие. Ето вчера (в събота – б.а.) той дойде при мен и ме попита: „Защо на мен се случи всичко това?“. Аз му отговорих: „Не се притеснявай, всичко ще мине, важното е, че не си пострадал тежко. Пък и видя колко много хора те обичат, загрижени са за теб и са готови да те защитят. Това не е ли чудесно“, разказа Раева.

Агресията предизвика освен недоволство и голяма съпричастност. Много пловдивчани отидоха в „Капана“ и изкупиха цялата стока на Митко Чорапа – така казаха „Не на агресията“.

Хората хвърляха мръсни чорапи пред заведението на Пенов и го призоваваха повече да не стъпва в Пловдив.

Някои заставаха пред медиите: „Протестираме срещу мутрите в сърцето на Пловдив, това е недопустимо“, казва Кирил Терзийски, един от участниците. „Пловдив винаги е бил толерантен към малцинствата. Всички познаваме Митко от деца – работлив е, грижи се за семейството си“, допълва Иван Яков. „Тук не може никой да бъде бит, това е“ Капана“, категорична е и Светла Христова.

Няма място

за агресия в

квартала
на творческите индустрии, категорични са дошлите на протеста. Те не одобряват насилието, проявено към продавача.

„Долу ръцете от Митко!“, издигна плакат участникът в съботната акция Асен Костов. Събралите се отново хвърляха чорапи пред заведението на юриста, което пак бе затворено.

„Не вярвах, че такова нещо може да се случи в нашия град. Този побойник трябва да бъде съден и да си понесе наказанието“, категоричен е Костадин Ненов.

„Възмутен съм от тази неправда. Често такива случаи се замитат, дано сега да не стане“, коментира Иван Колев.

Към протеста

се присъединиха

и рокери,
които изразиха възмущение от насилието.

Малцина бяха пловдивчаните, които защитиха собственика на заведението. „Може ли да ходи между масите и да пробутва стоката си на клиентите“, коментират те, но анонимно.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar