Има конфликт на интереси и взаимосвързаности при фирмите, на които ББР е отпускала кредити, заяви политикът от ИТН и финансов експерт Любомир Каримански в „120 минути“

Каримански коментира случилото се в ББР на база своя 20-годишен опит в банковия сектор. Той е работил не само за търговски трезори, но и за европейски регулатори. ПРеподавяал е и в УНСС.

„Имам информация, че при някои от сделките в ББР е имало конфликт на интереси. Например човек от ръководството на банката е отпуснал кредит на дъщерно дружество на банката, на което управлява. През 2016 г. председателят на Управителния съвет на банката е гласувал да се отпусне този кредит на дружество, на което е изпълнителен директор. Кредитът не е толкова голям като тези на осемте фирми, но самата практика показва, че има нарушения на законовите разпоредби. Не бих казал, че става въпрос за изолиран случай“, заяви Каримански.

ББР се подчинява на два закона-за ББР и за кредитните институции. Вероятно отпуснатите заеми отговарят на изискванията на закона за кредитните институции, но не и на тези от закона за ББР да работи за малки и средни предприятие. В основата на ББР е директива на Европа, която не е адаптирана за България. Трудно може да се сравни бизнеса тук и в Европа. Пример за средна фирма е такава с оборот до 100 млн. лв. и 250 служители.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar