Синдикат на Служителите в Затворите в България – ССЗБ отказа предложение за още 5% увеличение на бюджета. Поддържа искане за пълно изравняване на заплатите в сектора.

В Министерство на финансите се проведе среща на министъра на правосъдието Цецка Цачева и председателите на управителните съвети на Сдружение „Синдикат на служителите в затворите в България“, и Сдружение Синдикат „Охрана“ – Христо Илков и Петко Чалъков с министъра на финансите г-н Владислав Горанов.

На срещата министъра на финансите, министъра на правосъдието и синдикатите взаимно се информираха по поставени предварително въпроси по изпълнението на исканията на синдикалните организации за изравняване на трудовите възнаграждения на служителите на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“.

Обсъждайки разпределението на бюджета за 2018 г. стана ясно, че финансовото министерство е готово да осигури 5% допълнителни средства в частта „персонал“ за увеличение на заплатите в ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“, на която основа са обсъждани варианти за увеличение с 5% на работните заплати на всички служители или увеличение на базата върху която процентно се начисляват допълнителни средства за специфични и утежнени условия на труд за правоимащите.

Като напомнят, че исканото увеличение на средства в разходи за персонал от Синдикат на служителите в затворите в България е във връзка с необвързаност във финансовата рамка в двете структурни звена – ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ спрямо останалите служби в сектора за сигурност, след месеци наред настоявания, срещи с политическото ръководство, писма до комисиите на Народното събрание, прес – изявления и протестни действия, ССЗБ изпрати до медиите позиция относно направените предложения:

Неприемливо е след като отчиташ недостиг във фонд „Работни заплати“ и в резултат – дискриминационно третиране на едни служители спрямо други със статут уреден в един закон – ЗМВР, отново да разпределяш финансов ресурс, който ще запази социалното недоволство в цели структури на Сектор „Сигурност“.

Така предложения вариант за увеличение на бюджета на МП в частта „персонал“, създава възможност за изпълнение на едно от поставените основни искания за увеличение на базата върху която процентно се начисляват допълнителни средства за специфични и утежнени условия на труд (СУТ), но ще остави без увеличаване на заплатите работещите извън правоимащите на такова допълнително плащане, ще е явен признак на разграничаване на труда на отделните сектори и ще представлява несправедливо понесена финансова тежест от едни служители за сметка на други.

В заключение ще кажем, че в направеното предложение има повече заряд на база да се конфронтират служители на едно и също ведомство и Синдикат на служителите в затворите в България няма да участва в сценарии на противопоставяне, защото вече сме заявили какво искаме и ще продължим съобразно взетите решения с организирани солидарни действия, докато не предизвикаме необходимото внимание и управленски решения за достойно заплащане на труда в ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“.

Приемането на предложението на ССЗБ за изравняване на заплатите в ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ с останалите служби от Сектор „Сигурност“ в неговата цялост е изключително важно за тях с оглед на редица обстоятелства, действия и бездействия довели до различните увеличения на заплащането при отделните силови министерства, социално напрежение и загуба на доверие в институциите, обясняват синдикатите.

Припомняме, Продължават протестите на надзирателите, съобщиха от Синдиката на служителите на затворите, които изпращат дати на предстоящите дни на недоволството на своите служители. Най-близкият е на 24 февруари 2018 г. пред Министерството на правосъдието.

Решението за продължаване на протестната вълна е взето на общото събрание на организацията.

Останалите дати на планирани протести на надзирателите са – 28.02.2018 г. – Бобов дол; 02.03.2018 г. – Ловеч; 05.03.2018 г. – Стара Загора; 07.03.2018 г. – Варна; 09.03.2018 г – Пазарджик.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar