Малко преди края на делото на първа инстанция прокуратурата е променила обвиненията срещу бившия кмет на Трън Станислав Николов. Вместо за една тежка телесна повреда той вече ще отговаря за две, нанесени на 6-годишния Ивайло Стоянов. Детето бе ударено от кметския джип в близост до училището в града в края на 2015 г. Първоначално полицаите и прокурорите в града приеха защитната теза на Николов и се опитаха да изкарат, че момчето само се е блъснало в колата.

Скандалът тръгна, след като майката на детето разказа какви са изводите на разследващите. След това главният прокурор Сотир Цацаров прехвърли делото в Перник.То бе почти на финала си и се очакваше миналата седмица да започнат пледоарии. В последния момент обаче съдът е приел нова експертиза. Тя била назначена по искане на адвоката на Николов. Според вещите лица, изготвили заключението, на детето са нанесени две тежки и две средни телесни повреди – част от черния му дроб е отстранена от лекарите, както и далакът. Освен това от удара е получило травматичен шок и травми на гърдите. След приемане на експертизата прокурорът е изготвил предложение за промяна на обвинението.

По искане на защитата на Николов делото е отложено за 16 март. „Аз искрено се надявам, че на 16 март ще приключим вече, няма какво друго да правим“, заяви адвокат Николай Кокинов, който представлява пострадалото дете. Според него отлагането е нормално, тъй като Николов не ходи на заседанията и не е имал възможност да се запознае с новите обвинения.Бившият кмет на Трън, избран от ГЕРБ, се раздели с поста си след скандала покрай разследването. Тогава премиерът Бойко Борисов заяви, че нито иска да го вижда, нито да го чува.

ГАРАНЦИЯ

Спецсъдът намали гаранцията на кмета на Септември Марин Рачев. Вместо 250 хил. лв., колкото бе определила прокуратурата, той трябва да плати 130 хил. лв. Рачев е обвинен в умишлена безстопанственост и неизгодни сделки. Според разследващите той се е договарял сам със себе си, давайки обществени поръчки на старата си фирма, както и на дружества, управлявани от негови близки.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar