Очаква се да бъдат гласувани още тази седмица

Следователят хвърля вина и върху банките, които перат пари

Разбивачът на корупционната схема Мишел Клез: Политиците се чувстват ненаказуеми!

Брюкселският съдия-следовател Мишел Клез обяви, че основната причина за ширещата се из Европарламента корупция е загнездилото се дълбоко у политиците на Стария континент чувство на ненаказуемост. Междувременно, сякаш за да го опровергае, председателката на ЕП Роберта Мецола обяви серия от конкретни мерки за пресичане на корупционните практики в законодателната институция.

„Слепотата на политиката пред корупцията генерира усещане за безнаказаност“, заяви в интервю за белгийския в. „Л’Ешо“ Клез – магистратът-титуляр на разследването на разтреслата институциите на ЕС далавера с многомилионни подкупи „Катаргейт“.

Клез, който е бивш адвокат, убеден масон и успешен автор на криминални романи, заявява още, че голяма отговорност за ширещата се сред политиците корупция носят банките, които продължават да перат здраво пари и срещу които трябва да бъдат приложени безмилостни санкции. В интервюто той сравнява борбата срещу заплашващото демокрацията явление с мерките за борба с климатичните промени – и за двете начанинания за съжаление вече е малко късно да бъдат доведени до успешен край.

Следователят посочва още, че създадената неотдавна Европейска прокуратура начело с Лаура Кьовеши за противодействие на престъпността по високите етажи на ЕС е все още слаба да я спре, тъй като е „дете, което едва сега прохожда“. А на въпроса дали не вижда пред себе си политическо бъдеще, каквото мнозина в Брюксел му вещаят, отговаря: „Не, ще пиша романи!“

В събота Мецола обяви серия от мерки за пресичане на корупцията в ЕП. Първата сред тях е забраната за бивши евродепутати да влизат когато си поискат в сградите є в Брюксел и Страсбург и да се срещат с когото си поискат, без да се регистрират. Занапред те ще трябва задължително да го правят, като действащите парламентаристи ще трябва също така да заявяват предварително и да дават отчет за всеки свой контакт, телефонен или на четири очи, с лобисти, представители на дипломатически мисии и на неправителствени организации, с бивши колеги и дори с обикновени граждани – техни симпатизанти.

Освен това ще бъдат ограничени до крайност пътуванията на евродепутатите извън страни от ЕС, като евентуалните мисии в чужбина ще бъдат подложени на строг режим на наблюдение от новосформирана служба за контрол. Тя би трябвало да поощрява и закриля информаторите за незаконни дейности в ЕП, тоест да бъде нещо като вътрешен контрашпионаж.
Очаква се мерките на Роберта Мецола за борба с корупцията в Европарламента да бъдат оформени в предложение до вторник и да бъдат гласувани в пленарна зала в четвъртък.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar