С разпит на свидетели започна по същество делото срещу бившия външен министър Даниел Митов и неговия заместник Христо Ангеличин в специализирания съд днес. Двамата са обвинени, че са ощетили външното ведомство след неправомерно платени пари на фирма за организиране на служебни пътувания – за осигуряване на самолетни билети, хотели и застраховки.

Преди обедната почивка пред съда показания дадоха служители на Министерството на външните работи, като всички те защитиха решението за разходването на средствата.

Петима от свидетелите разказаха, че ведомството било обявило обществена поръчка за избиране на фирма, която да осигурява пътуванията на служителите и на министъра. Тя обаче е била късно обявена и поради обжалвания на процедурата министерството е било поставено в ситуация, при която няма да може да изпълнява голяма част от дейността си, свързана със срещи с представители на чужди държави и съответно пътувания.

От друга страна, законът не позволява да се сключи сделка чрез директно договаряне – без търг. По тази причина външното ведомство, когато беше оглавявано от Митов, е решило да сключи споразумение със земеделското министерство, на база на което е ползвало самолетните билети на това ведомство, което е имало сключен договор с фирма след провеждане на обществена поръчка.

Ладинка Михайлова, ръководила финансовата дирекция във външно, обясни, че министърът не може да съгласува споразумение, договор или каквото и да е, преди това да е направено от всички по административната верига във ведомството. Тя разказа пред съда, че когато е преглеждала споразумението, към него е имало становище от агенцията по търгове, според което

нямало нарушение на Закона за обществените поръчки.

Началникът на кабинета на Митов – Владимир Миланов, заяви пред съда, че външно министерство е имало подобни двустранни споразумения и с други ведомства. По думите му, ако оглавяваната от Митов институция не беше сключила споразумението, това е щяло да се отрази изключително негативно и критично на дейността ѝ. От дирекция „Управление на собствеността“ уверили Миланов, че няма проблем да се ползва търг на друго министерство, обясни още свидетелят. Той заяви, че не му е известно официално становище на Агенцията по обществени поръчки по случая.

Следващият свидетел – Анатоли Великов, обясни, че е работил и в други министерства, където също е била позната практиката на споразуменията. Той обясни, че не са имали избор с кое ведомство да сключат споразумение за самолетните билети, тъй като са прегледали списък от Агенцията по обществени поръчки, откъдето разбрали, че някои ведомства вече имат сключени такива споразумения, а договорите на други не могат да покрият нуждата от чести пътувания на външно – като регионалното и екоминистерството, които били малък ползвател на тази услуга.

Това беше единствената и временна възможност,

подчерта на няколко пъти свидетелят.

Главният секретар на външно министерство в периода 2014-2015 г. Стоян Тодоров обясни, че идеята със споразумението била обсъждана дълго с колегите му. „Съществува такава практика, не е неправомерна“, заяви той пред съда.

Обясни, че законът не позволявал сключването на сделка на пряко договаряне, а ведомството е имало критики към дейността на предишния изпълнител, чийто договор с министерството бил изтекъл, защото не е изпълнил едно от условията по сделката.

Накрая заяви, че тази практика, която я има в много министерства, имало

колкото „за“, толкова и „против“, защото не е точно по закон.

„Това, че сме днес в съда, е доказателство“, каза Тодоров.

След обедна почивка съдът продължи с разпит на още трима свидетели.

Обвинението срещу Даниел Митов за престъпление по служба и Христо Ангеличин за безстопанственост беше внесено в съда в края на миналата година. Митов стана част от втория кабинет на Бойко Борисов като част от т.нар. гражданска квота. Беше му повдигнато обвинение през май 2017 г. На разпоредителното заседание в процеса се разбра, че Министерството на финансите няма претенции по това дело. Повече вижте тук.

Според прокуратурата Митов като министър на външните работи не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за търговско дружество и от това настъпили значителни вредни последици в размер на 494 458.03 лв. за Министерството на външните работи (МВнР). В нарушение на Закона за публичните финанси и Закона за обществените поръчки, сключвайки споразумения към договор с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), Митов задължил МВнР да преведе чрез МЗХ на търговското дружество инкриминираната сума и не предвидил контрол по изпълнението на ценовото предложение по така сключените споразумения.

Прокуратурата твърди, че вместо да се спази законът, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки, външно министерство е сключило две споразумения (от 15.01.2016 г. и от 22.04.2016 г.) със земеделското министерство, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез министерството. С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на Министерството на земеделието и храните.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar