Главният инспектор Теодора Точкова се чуди дали да предложи за наказание председателя на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева, става ясно от съобщение на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС).

Проверка на инспекторите е установила нарушения при случайното разпределение на едно от делата, свързани с фалиралата КТБ, както и при промяната на състави в апелативния съд, показва актът от проверката, с който „Сега“ разполага. Дончева е възразила срещу констатациите. Предстои Точкова да се произнесе по възражението й и тогава ще бъде решено дали да бъде предложено образуването на дисциплинарно дело.

Инспекторатът се самосезира, след като миналата есен до медиите стигнаха обвиненията на съдия Милен Василев към шефката му. Той обяви, че Дончева неправомерно му е иззела състава и делата и действията й имат „силен корупционен мирис“. Магистратът разказа в писмо до всичките си колеги, закачено на таблото в съда, че Дончева го е преместила в друг съдебен състав, а е сложила самата себе си на неговото място. Той свързва действията й с дело от сагата КТБ с материален интерес за над 102 млн. лв., което е било на негов доклад.

Три дни по-късно и Дончева поиска проверки.

През януари инспекторатът заключи, че няма достатъчно данни за нарушения, свързани с конфликт на интереси, почтеност и независимост, при изземването на дела от Дончева. Но започна проверка на случайното разпределение.

В заповедите на Дончева, с които тя е иззела делата на Василев, не са посочени правни основания, пишат инспекторите. Общо 4 нейни заповеди нарушават правилата за случайното разпределение. Самопреместването й от гражданската в търговската колегия на съда без решение на Общото му събрание е нарушение на Закона за съдебната власт.

„Съдия Дончева е изготвила възражение и то е депозирано пред ИВСС в законовия срок. Всички заповеди на председателя на САС са издадени въз основа на Закона за съдебната власт и вътрешните правила за случайно разпределение на дела, действащи в САС“, коментираха от апелативния съд.

БЕЗ КРАЙ

През ноември проверка на Върховния касационен съд установи, че има нарушения при случайното разпределение на въпросното дело. От този доклад нямаше последствия. През октомври м.г. Дончева поиска и прокуратурата да я провери за корупция. И досега от държавното обвинение не са съобщили резултатите от тази проверка.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar