Утре отново ще съдят Навални – този път за клевета

Руски сайтове и социални мрежи са пълни с разкази на потърпевши от полицейски издевателства и съдебен произвол над граждани, попаднали в арестите тази дни по време на протестните акции в защита на руския опозиционер Алексей Навални. Главният редактор на електронното издание Медиазона Сергей Смирнов бе пратен за 25 денонощия зад решетките от Тверския районен съд в Москва, защото е препратил в Туитър чужда шега, според която приличал на ръководителя на пънк групата „Тараканы“ („Хлебарки“) Дмитрий Спирин. Грехът му бил, че в този пост фигурирала датата на протестите 23 януари, но той нито призовавал за участие в акциите, нито излязъл на протест. Съдът преценил, че това леко смекчава вината му и вместо максималния срок от 30 денонощия му дал 25 денонощия арест „за организиране на публично мероприятие“. Смирнов бил тикнат в килия за 8 души, но там вече имало 30 арестанти. Самото му арестуване станало на улицата 3 дни след протестите пред очите на 5-годишния му син, с когото излязъл на разходка.

Има много съобщения за препълнени арести и за чакащи пред вратите им арестантски автобуси. Мнозина от задържаните очакват с часове да ги изведат и да извършат спрямо тях някакви следствени действия. Почти всички са млади хора. Някои от младежите са пребивани преди това направо на улиците или в мазета от цивилно облечени сътрудници на полицията. Девойки разказват как са нахлузвали на главите им пликове, изтръгвали са от ръцете им мобилните телефони и са ги заплашвали да счупят пръстите им, ако не разкрият паролите за отключване на телефоните. След това полицаите проследявали с кого са били в контакти и издирвали още лица за арест заради участие в неразрешените протести. Такава била полицейската процедура по отношениие на 21-годишната Алена Китаева.

Кремъл не смята, че са допуснати полицейски репресии, и хвърля вината за препълнените арести върху задържаните. „Няма никакви репресии, има мерки на полицията по отношение на нарушителите на закона, срещу участниците в незаконни акции“, заяви днес пред радио „Эхо Москвы“ говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. По неговите думи Владимир Путин гледа на протестиращите като „участници в незаконни акции, които нарушават законите на Руската федерация като граждани на Русия“. Трудно е да се установи колко точно са арестуваните на 23 и 31 януари. Според опозиционните медии става дума за над 10 000 случая в цялата страна, част от тях вече не са в ареста. Официалните власти отказват информация.

Ето разказа на един от жертвите на полицейската бруталност:

Утре Алексей Навални ще бъде изправен пред съда по дело за клевета. Делото бе образувано през юни миналата година заради туит на опозиционера по повод агитационен видеоклип за промените в руската Конституция, изготвен от кремълската медия RT. В клипа участват няколко души – актьор, космонавт, дизайнер и др. Те четат преамбюла на конституцията, между тях е и 94-годишният ветеран от войната Игнат Артьоменко. По повод клипа и участниците Навални пише в „Туитър“ „продажни лакеи“, без да посочва имената им. Артьоменко не е виждал туита, но юристът Иля Ремесло завежда иск срещу Навални за уронване честта и достойнството на ветерана от войната. Навални е заплашен от 1 милион рубли глоба и полагане на 240 часа труд.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar