Бившата ръководителка на румънската антикорупционна агенция Лаура Кодруца Кьовеши съобщи днес, че Върховният касационен съд е приел обжалването й и е отменил всички мерки за неотклонение, които й бяха наложени в рамките на дело, образувано срещу нея от Отдела за разследване на престъпленията в съдебната система, предаде БТА.

„Прие се контестацията, която формулирах, и се разпореди да бъде премахната мярката съдебен контрол“, заяви Кьовеши пред журналисти след съдебното заседание. Тя посочи, че са отменени всички наложени й мерки в рамките на съдебния контрол. „Сега мога да напускам страната, отменен е съдебният контрол, отменени са всички мерки“, посочи Кьовеши. Освен да напуска страната, тя имаше и забрана да говори пред медиите за делото, по което е разследвана. Също така й беше забранено да упражнява дейност като прокурор в рамките на Главната прокуратура.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно. Същевременно съдийската секция в рамките на Висшия съвет на магистратурата заяви днес, че има натиск от страна на европейски официални представители върху съдията, който разглежда обжалването на Лаура Кодруца Кьовеши срещу наложения й съдебен контрол.

В писмо, публикувано на сайта на Висшия съвет на магистратурата, се посочва, че „съгласно компетенциите, определени от договорите на ЕС, независимостта на правосъдието се гарантира съгласно конституционните механизми на страните членки, а в посочения случай се създава нелегитимен натиск върху съдиите и съдебните институции в Румъния“. В текста се отбелязва, че изявленията и действията на европейски лидери като Манфред Вебер, Ги Верхофстат и Антонио Таяни са в състояние да окажат натиск върху националния съдия, натоварен да реши случая – „намеса, водеща до подкопаване на независимостта на правосъдието“.

Кьовеши, която в момента е кандидат за главен прокурор на ЕС, е разследвана от Отдела за разследване на престъпленията в съдебната система по обвинения в злоупотреба със служебно положение, получаване на подкуп и лъжесвидетелстване. Делото касае екстрадирането от Индонезия в Румъния на бившия директор на рухналата финансова пирамида Николае Попа през 2011 г. и е по сигнал на бившия депутат от управляващата Социалдемократическа партия Себастиан Гица, който избяга в Сърбия, след като срещу него бяха заведени няколко дела за корупция. Редица европейски официални представители изразиха подкрепата си към Кьовеши и призоваха тя да бъде оставена свободно да участва в избора на европейски главен прокурор.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar