Николай Петров е оправдан за 40 кг наркотик в автомобила му

Манол Николов, водил документацията за дрогата, бил невинен

Мълчат на кого е „стоката“

Софийска градска прокуратура подаде протест срещу минимална присъда за голямо количество кокаин, открит в апартамент в Студентски град. На 13 юни СГС прати зад решетките за 5 г. Николай Петров от монтанското село Златия, който е съхранявал над 325 кг от скъпата дрога, на обща стойност 78 785 294 лв. Той трябва да плати и глоба от 20 000 лв.

Мъжът отказа да каже на кого е дрогата. Кокаинът е с много високо процентно съдържание на активен наркотично действащ компонент. Обвинението поиска 15 г. решетки, но съдиите дадоха минималния срок за такова престъпление. По второто обвинение – за откритите в автомобила на Петров 40 кг от дрогата на стойност над 9 млн. лв., той беше оправдан.

Без присъда остана съучастникът му Манол Николов от Тополовград, който е живял в същия апартамент. Срещу него са събрани достатъчно доказателства, за да бъде признат за виновен, посочват от прокуратурата. В жилището са открити дактилоскопни следи и ДНК материал, съвпадащ с неговия профил. Негови вещи, за които е безспорно установено, че е ползвал лично, са намерени върху складираните в трикрилен гардероб множество пакети с наркотик. Иззета е и тетрадка, в която с ръкописен текст собственоръчно Манол Николов е нанасял текстове и цифри, които отговарят на бройката, количеството и вида открити в апартамента пакети с кокаин. Отбелязваните от подсъдимия мъж специфични знаци (картинки) в тетрадката са идентични с тези върху всеки от пакетите с наркотика (например – асо пика, спатия и т. н.). Така Николов е водел документацията на наркотиците, като е отразявал писмено отделните пресовки с кокаин, които били „вкарвани“ в ателието и „изкарвани“ от него като обща бройка и по видове.

След задържането на Николай Петров, Манол незабавно е напуснал апартамента и се е укрил в складова база край София. Той е бил открит там след няколко дни от полицията. По негови вещи са намерени следи от кокаин. Николов се оправда, че е обитавал временно жилището и не е знаел какво се съхранява в него.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar