Политическата криза не променя сроковете в конституцията и закона за избор на следващия Висш съдебен съвет (ВСС). На 25 юни, събота, съдиите трябва да изберат своите шестима представители сред 15-те кандидати за Съдийската колегия на ВСС. Гласуването е с бюлетини в Съдебната палата в София и електронно – по избор. През юли предстои прокурорите да излъчат техните избраници за прокурорската колегия на съвета. Следователите вече избраха своя представител за прокурорската колегия – Петко Петков от Националната следствена служба.

Мандатът на сегашния ВСС изтича на 3 октомври, но не се знае дали дотогава ще бъде формиран новия съвет, тъй като дори не е започнала процедурата в парламента за избор на 11-членната парламентарна квота за двете колегии. Не може и да се прогнозира дали и докога ще има парламент, който да изпълни задължението си.

Поради огромното значение на управляващия съдебната система орган ВСС за качеството и доверието в правосъдието „Дневник“ зададе въпроси на кандидатите за членове на съдийската колегия, с които успя да се свърже, и до края на седмицата ще публикува отговорите им. Днес поместваме анкетата ни с двама от тях. Анализ на концепциите им четете тук и тук.

Въпроси ще бъдат зададени и на прокурори, кандидати за членове на Прокурорската колегия.

Йордан Дамаскинов, съдия в Окръжния съд в Русе: ВСС да зачита общите събрания на съдиите

Какво означава за вас независимостта на съдията и на съда и как трябва да работи ВСС, за да я гарантира?

– Независимостта на съдията за мен означава да може да решава възложените дела по свободно вътрешно убеждение въз основа на доказателствата по делото и закона. При всяка форма на засягане на независимостта на съдията ВСС има власт да му помогне да запази своята независимост.

ВСС трябва да регулира и изравнява натовареността, за да не достигат съдиите до работно прегряване. ВСС трябва да се отнася критично към оценка на съдийския труд, която се свежда само до броене на дела и спазване на срокове. Преуморен съдия, който е заплашен от дисциплинарно наказание за това, че не смогва с прекомерен обем работа, не е независим.

Натиск от председател на съд към съдия да реши дело по определен начин е най-лошото нарушение на професионалната етика, което може да извърши един административен ръководител. Ето защо е важно да се избират за административни ръководители съдии, които са доказали през годините своята почтеност. Продължително командированите съдии, които искат да работят в по-високата инстанция, са в несигурно служебно положение и уязвими. Съдийската колегия има правомощия да прекратява командировани.

При медийни атаки срещу съдия той не трябва да отговаря по същия канал, а вместо това защитата трябва бързо да дойде от непосредствения административен ръководител и от ВСС. ВСС трябва да оцени ефективността на инструментите за защита на независимостта: стандарти, регистър на посегателствата и механизъм. Според мен тези средства не са ефективни.

Как смятате да мотивирате да се кандидатират за ръководители в съдебната система магистрати с авторитет сред колегите си, с доказана компетентност и почтеност?

– Кои магистрати са компетентни, почтени и с авторитет най-добре знаят техните колеги от съдебния орган. Ако ВСС трайно зачита волята на общото събрание на съдиите кой да бъде избран за председател на съд, това би мотивирало колеги с качества да се заемат с административна работа. Също е много важно ВСС да откликва на всяка молба на председател за подобряване условията за работа: за разкриване на щатни места, отпускане на средства за неотложен ремонт и т.н. като дава своевременно убедителен отговор кога и по какъв начин може да се удовлетвори молбата, или ако това е невъзможно – да се обяснят причините.

Атанас Атанасов, съдия в Софийския градски съд, бивш председател на Съюза на съдиите: Натрупани са множество нерешени проблеми

Как взехте решението да се кандидатирате за член на ВСС?

– Взех трудно решението да се съглася да бъда предложен за кандидат в изборите за членове на Висшия съдебен съвет от съдиите. От една страна, продължавам да считам, че нереформираната и несъответстваща на международните стандарти структура на този орган дава възможност за упражняване на прекомерно политическо влияние върху неговата работа и за формиране на мнозинства, силово налагащи решения, противоречащи на интересите на обществото и на професионалната общност.

Същевременно си дадох сметка, че съдиите не могат да стоят в изчаквателна позиция до евентуалното осъществяване на необходимата законодателна реформа и следва активно да участват във формирането на своята квота във ВСС. Натрупани са множество нерешени проблеми, които затрудняват ефективната работа на системата, последният състав на ВСС не допринесе и за повишаване на общественото доверие в съдебната власт. Чрез механизмите на участието в управлението на съдебната система съдиите следва да поемат отговорност за решаването на задачите за повишаване на ефективността и прозрачността на работата на системата и за защитата на нейния авторитет.

Какво означава за вас независимостта на съдията и съда и как трябва да работи ВСС, за да я гарантира?

– Независимостта на съдията не представлява някаква лична привилегия. Само независим от опити за външно въздействие съдия може да решава възложените му дела и за защитава правата на страните по тях безпристрастно и единствено въз основа на закона. Основна задача на ВСС е да осигури тази независимост на съдиите, като реагира както на опитите на нелегитимни фактори извън системата да атакуват съдиите и да им влияят, така и на използването на т. нар. вътрешни механизми за оказване на неправомерно въздействие – от заемащи ръководни позиции магистрати, от колеги и т. н. Следва със своите действия ВСС да демонстрира, че застава зад съдиите срещу всеки опит за външно или вътрешно засягане на независимостта им, като една последователна политика в тази насока би стимулирала и активността на професионалната общност за изобличаване на такива порочни действия.

Как ще мотивирате да се кандидатират за ръководители в съдебната система магистрати с авторитет сред колегите си, с доказана компетентност и почтеност?

– Отговорът е сходен с този на предходния въпрос – чрез начина, по който ВСС следва да изпълнява възложените му функции. Досегашната непоследователна и непрозрачна практика на съдебния съвет при назначаването на магистрати на ръководни позиции и неизяснените съмнения около дейността на избрани чрез такава практика административни ръководители доведе до нежелание на т. нар. редови съдии, прокурори и следователи да участват в съответните процедури.

Важно е Съдийската колегия на ВСС да насърчава съдиите чрез формите на съдийското самоуправление по автентичен начин да излъчват на принципа „пръв сред равни“, от своите среди подходящите да заемат председателските длъжности в съдилищата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar