Съд в Беларус осъди опозиционната активистка Людмила Раманович на 18 месеца затвор за писмо, което изпрати до Следствения комитет в началото на март, протестиращо срещу участието на Беларус в продължаващата непредизвикана инвазия на Русия в Украйна, пише „Радио свободна Европа“.

Малоритският окръжен съд в Западна Беларус осъди Раманович на 20 юни, след като я призна за виновна за „обида“ на авторитарния лидер на страната Александър Лукашенко, като го нарече „узурпатор“ в писмото си, съобщи базираният в Минск център за човешки права „Вясна“.

Лукашенко и неговото правителство бяха международно изолирани, откакто той твърдеше, че е спечелил шести президентски мандат в оспорван президентски вот през август 2020 г., което предизвика безпрецедентни протести, последвани от брутална репресия срещу несъгласието, която предизвика санкции на Запада.

Оттогава Лукашенко се сблъсква с вътрешна и международна реакция за това, че е позволил на руските войски да организират част от инвазията в Украйна на територията на Беларус.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar