Прокуратурата е поискала Министерството на околната среда и водите да провери всички ТЕЦ-ове и циментови фабрики в България, обяви ресорният министър Емил Димитров.

„Казаха така, както проверихте „Бобов дол“, искаме да проверите всички останали. За тях е едно писмо, за нас е два месеца работа – 30 души два месеца ще трябва да обикалят“, заяви министърът в „Денят с Георги Любенов“ по БНТ.

В края на април ръководството на ТЕЦ „Бобов дол“ е заявило в писмо до главния прокурор Иван Гешев, че има намерение да спре горенето на нерегламентирани отпадъци, след като след възложена от Върховната административна прокуратура проверка бяха установени нередности.

„ТЕЦ „Бобов дол“ не е горил отпадъци от януари. Разбрали сме се да не горят отпадъци и сега ще подадат документи да горят само биогориво“, каза Димитров.

По думите му проблемът с внасяния от чужбина боклук е в миналото. „Когато встъпих (в длъжност в началото на годината), България беше залята с отпадъци, сега вече сме забравили.“ През януари специализираната прокуратура направи проверка в екоминистерството заради вноса на отпадъци от Италия.

„Голям успех е, че всички контейнери, които бяха в България, вече са си в Италия. Забравихме го този проблем. И в момента се внасят отпадъци, но те се внасят по протокол с влак, с кораб, под наблюдение и е ясно къде отиват. Всички заводи изпълниха нормите“, посочи Димитров.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar