Протест на цивилни лица спря демонстрациите на батальона за специални операции на военния полигон край пазарджишкото село Црънча вчера.

Две антитерористични действия – освобождаване на заложници от автобус и от сграда, показаха командосите пред премиера Бойко Борисов по повод Деня на Българската армия. Включиха се и снайперисти и хеликоптер.

В най-напечения момент – стрелба и взривяване на гранати, на метри от залповете изненадващо се появи малка група цивилни. Стрелбата секна, а спецчастите прекратиха празника си.

На полигона се появили две групи граждани, обясни за „24часа“ говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов. Едните били от с. Дебращица – навлезли във военния терен от страничен път, за да гледат демонстрациите.

Втората група от около 10-15 човека от с. Црънча влезли в полигона, за да протестират пред премиера срещу решението за продажба на гората над селото.

Военни и полицаи

са извели

цивилните

от полигона, без да се стига до инциденти.

Протестиращите са преминали през поста на редник, който е охранявал района, като той нямал основание да вдигне оръжие срещу тях, обясни командирът на спецсилите ген.-майор Явор Матеев пред bTV.

Протестите на црънчани са от няколко години и са с две основни искания. Първото е полигонът, който е на километър от селото, да бъде закрит. При посещението си вчера обаче Борисов каза, че са отпуснати 6 млн. лв., с които до края на 2020 г. ще се построи нова казарма.

Второто искане е да не се продава гората над селището. Сред основните организатори е бившият областен управител на Пазарджик при кабинета „Борисов 2“ Трендафил Величков, който бе от квотата на АБВ, а сега е член на Обществен съвет за развитието на Црънча.

„Бях на протеста край полигона. Бяхме около 500 човека в местността Дъбчето, а не както казаха медиите – 10-15 човека. Искахме да се срещнем с премиера, за да му връчим петиция срещу продажбата на гората. Той е запознат и с другото ни искане да се закрие полигонът, който е опасен за жителите на селото“, обясни Величков пред „24 часа“.

Протестът срещу продажбата на гората над Црънча ескалира в последните дни. На 29 април общинският съвет в Пазарджик реши 370 дка от гората да бъде продадена на таен търг, с първоначална цена почти 1 млн. лева.

Предложението за продажбата е внесено от кмета на Пазарджик Тодор Попов с мотив, че имотът е неизползваем, а средствата ще влязат в общинската хазна.

Сагата с гората започна през 2017 г., когато общинският съвет я преобразува от публична в частна общинска собственост и така отвори пътя за продажба. След жалба решението беше потвърдено от Административния съд в Пазарджик и от ВАС. Двата съдебни състава приемат мотивите на общинарите, че имотът се преобразува, защото е отпаднала потребността от гората, тъй като не задоволява нуждите на населението. Там няма изградени пътища и достъп за добив на дървесина, а строителството ще бъде изключително скъпо.

Кметът Попов заяви, че понякога се взимат решения, които не са обществено приемливи, но са наложителни. Уточни, че няма гаранции дали въобще ще се появят желаещи да купят имота и не бива да се спекулира с продажбата на гората, още повече че в условията на невиждана криза общинската хазна има нужда от пари.

В резултат инициативният комитет разпространи петиция „Да опазим црънчанската гора за хората и природата!“. Жителите на селото не са съгласни с продажбата. Освен това ловната общност от района също е против, тъй като гората била основен терен за тях. В района имало и много древни археологически паметници. Затова се настоява решението на общинарите да бъде отменено.

Отговор на петицията досега няма. Жителите на Црънча продължават да настояват и за пълното закриване на военния полигон до селото, които е от 60-те години на ХХ век. В петиция преди година те посочиха, че

полигонът е в

нарушение на

европейски

изисквания,

както и на правата на гражданите. При учения шумът превишава всякакви нормални граници. Взривове се чували на над 20 км, случвало се е вибрациите да повреждат къщите и рушат дограмата.

Имало и опасни химически вещества в експлозивите, за които не се знае как действат върху хората и животните.

Почти ежегодните горски пожари, причинявани от стрелбите, нанасят също големи щети на флората и фауната, и на здравето на хората. Црънчани са притеснени и за гората над селото в местността Ланджова кория, която е едно от подходящите места за туризъм в Родопите.

Полигонът пречи и на идеята на црънчани да превърнат закритото преди години училище в база за ученически отдих, екотуризъм, комплекс за екологично и духовно развитие. Вреда има и за фауната, включително и животните, обект на ловната дейност, които са пропъдени далеч от естествените им местообитания.

Последният протест с искане за закриване на полигона беше през юли м.г. пред военния министър Красимир Каракачанов при демонстративни учения на батальона за специални операции. Тогава Каракачанов заяви, че докато той е министър на отбраната, полигонът няма да бъде закрит.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar