Специализираната прокуратура обяви, че разполага с доклад от разследването на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, който потвърждава тезата, че бизнесменът Миню Стайков е извършвал измами по европейски програми. Дело с такъв предмет се води в Специализирания наказателен съд срещу собственика на Винпром Карнобат и още 13 души, някои от които са длъжностни лица.

Европейското разследване е протекло паралелно с наказателното производство у нас. То е започнало 11 октомври 2018 година по инициатива на българската спецпрокуратура за установени нарушения и престъпления при кандидатстването и реализирането на проектите. Според експертите на ОЛАФ, бенефициентите по тях са създали изкуствени условия с цел заобикаляне тавана на разходите за целия период на изпълнение на проектите по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014-2018.

Така един от подсъдимите и контролираните от него юридически лица са „генерирали по престъпен начин значителен финансов ресурс от средствата, предоставени от Европейския съюз“, цитира заключенията в доклада държавното обвинение, изрично уточнявайки облагоделствалото се физическо лице е алкохолният бос.

Делото срещу Стайков и останалите от групата, сред които са и 5 длъжностни лица от Държавен фонд „Земеделие“ се гледа регулярно в спецсъда.

По него са разпитани повечето от свидетелите на прокуратурата и на защитата.

Част от доказателствата ще стане и заключителният доклад на Европейската служба за борба с измамите, уточняват от специализираната прокуратура.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar