Във вторник австрийската полиция нахлу в 18 сгради и арестува 14 души в масирана операция, след като терорист уби четирима души в центъра на Виена, съобщава „Ройтерс“.

Нападателят, убит от полицията минути след като откри огън по пълни с хора заведения, бе идентифициран като 20-годишен осъден джихадист, освободен от затвора преди по-малко от година.

Възрастни мъж и жена, млад минувач и сервитьорка бяха убити при нападението, а 22 души, включително полицай, бяха ранени, каза вътрешният министър Карл Нехамер на пресконференция. Кметът на Виена коментира, че трима души все още са в критично състояние.

Определяйки нападението като терористична атака, канцлерът Себастиан Курц заяви в телевизионно обръщение: „Това не е конфликт между християни и мюсюлмани или между австрийци и мигранти. Не, това е борба между цивилизацията и варварството.“

По-рано властите заявиха, че не могат да изключат възможността други терористи все още да са на свобода и помолиха хората да избягват центъра на Виена, който във вторник бе до голяма степен безлюден и със затворени магазини. Нехамер каза, че кадри от инцидента, заснети на мобилни телефони, не показват доказателства за втори стрелец, въпреки че възможността не е била напълно изключена.

Нападателят, роден в Австрия е син на имигранти от Северна Македония, бе с колан с експлозиви, който се оказа фалшив. Ръководителят на полицията във Виена съобщи, че е убит девет минути, след като е започнал да нападението си.

Той е идентифициран като Куджтим Фейзулай, с двойно гражданство в Австрия и Северна Македония, който е осъден на 22 месеца затвор през април миналата година за опит да пътува до Сирия, за да се присъедини към „Ислямска държава“. Той беше освободен предсрочно заради възраст си, през декември.

Нехамър каза, че Фейзулай е участвал в програма за дерадикализация, но „въпреки всички външни признаци, че се интегрира в обществото, нападателят очевидно е направил точно обратното“. Фейзулай е публикувал снимка в профила си в Instagram преди нападението с две оръжия.

Длъжностни лица заявиха, че извършителят е бил въоръжен с автоматична пушка, пистолет и мачете. Властите смятат, че нападателят, застрелян от полицията, може да е действал сам.

Вътрешният министър не изключи възможността за втори нападател. Някои свидетели говорят, че са видяли повече от един нападател, а полицията все още оценява около 20 000 видеоклипа от мобилни телефони. „Над 50% вече са гледани, но оценката не е приключила. В същото време вече оценените видеоклипове не показват, че е имало втори извършител“, каза Нехамер пред репортери.

Факт е, че терористът успя да заблуди програмата за дерадикализация, за да си осигури освобождаване, системата трябва да бъде преоценена, коментира Нехамер. Той добави, че опитът, нападателят да бъде лишен от австрийско гражданство по-рано е провален поради липса на достатъчно доказателства.

В Северна Македония говорителят на вътрешното министерство Тони Ангеловски заяви, че властите там ще си сътрудничат с австрийската полиция.

Адвокатът на Фейзулай по делото през 2019 г. Николаус Раст коментира пред ORF, че по това време клиентът му е изглеждал „напълно безвреден. Той беше млад мъж, който търсеше своето място в обществото, който очевидно бе отишъл в грешната джамия и попаднал в грешни кръгове. Семейството на Фейзулай изобщо не беше строго религиозно, семейството не беше радикално. Все още помня, че семейството не можеше да повярва какво се е случило със сина им“.

Правителството обяви тридневен национален траур.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar