От прокуратурата два пъти са предлагали на Държавната агенция за българите в чужбина да спазва закона при издаването на удостоверения за български произход, които се използват в процедурата по получаване на българско гражданство. Това съобщиха от държавното обвинение „във връзка с множество запитвания от медии“. Предложенията са отправени след проверки на Върховната административна прокуратура през 2014 и 2016 г. Първите препоръки са пратени до и.д. шеф на агенцията Йордан Янев, а вторите – до Борис Вангелов, по това време председател на ДАБЧ, а сега депутат от ВМРО.

От съобщението не става ясно дали Янев и Вангелов са направили нещо, за да спрат откритите нарушения. Нито пък дали констатациите са изпратени на Върховната касационна прокуратура, която да провери има ли извършени и престъпления. Въпреки че тези практики са обществена тайна от години, едва сега спецпрокуратурата се задейства и образува дело за организирана престъпна група за подкупи и търговия с влияние, свързани с издаването на ценните удостоверения. Като организатор на групата беше арестуван и обвинен вече уволненият шеф на агенцията Петър Харалампиев.

За проверката на ВАП от 2014 г. „Сега“ писа още тогава. Проверени са случайно избрани 810 преписки в ДАБЧ за периода 2011-2013 г., по които е издадено удостоверение за български произход. В 717 от тях (88.5%) твърдението на молителите, че имат български произход, не е подкрепено с документи.

Втората проверка е на 113 преписки. Тя открива, че удостоверения са давани не само на хора с възходящи роднини българи, но и на такива, които имат низходящи роднини българи или роднини по съребрена линия, което невинаги гарантира български произход.

От ВАП съобщиха още, че са се задействали и след публикациите за 114 издирвани от Интерпол, които са получили българско гражданство. Твърденията бяха в разследване на френското издание „Нувел обсерватьор“. От прокуратурата тогава наредили на правосъдния министър Цецка Цачева да задейства инспектората на министерството. От инспектората съобщиха, че са проверили периода 2013-2018 г. и „не са намерени данни за цитираните 114 случая“ и „не са установени и нарушения от служители в дирекция „Българско гражданство“.

ОБВИНЕНИЯ

Бившият директор на „Българско гражданство“ Катя Матева, която подаде сигналите за злоупотреби в ДАБЧ, е забавила 17 хиляди молби за българско гражданство, по които изобщо не са образувани преписки. За това срещу нея е образувано дисциплинарно производство, обясни пред Би Ти Ви Мария Павлова, следовател в националното следствие и служебен правосъден министър в кабинета на Огнян Герджиков (27 януари – 4 май 2017 г.). Матева пък твърди, че има доказателства, че ВМРО и лидерът му и вицепремиер Красимир Каракачанов се издържат от продажба на българско гражданство. От прокуратурата отричат да са намерили връзка между схемите за удостоверенията за гражданство и ВМРО или Каракачанов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar