Променяният 131 пъти Кодекс за социално осигуряване е сред най-лошите примери в законодателството. Това стана ясно при обявяването на традиционните призове „Златен пирон“, които връчва неправителственият „Юридически барометър“, ръководен от бившия образователен министър Даниел Вълчев, който е преподавател в Юридическия факултет на СУ.

Според него това означава, че откакто е приет КСО през 1999 г., то той е променян средно по 7 пъти на година, което е повече от абсурдно. Сигурно и затова хората не искат да се пенсионират, защото не могат да се ориентират изобщо, пошегува се Вълчев пред Би Ти Ви преди церемонията. Призовете „Златен пирон“ се връчват в 12 рубрики, като всяка носи име на филм. Специално примерът с КСО е под рубриката „Догодина по същото време“.

В категорията за най-любопитни легални дефиниции една от претендентките е в закона за туризма, където в определението на „уелнес център“ е записано: „Използването на вода и естествени природни фактори в центъра не е задължително“. Значи може и в мазето, може и без чешма, коментира Вълчев. Отново в този закон е записано, че „пътуващ е всяко лице, което желае да сключи договор за туристически пакет или за свързани туристически услуги, или което има право да пътува въз основа на такъв договор“. В закона за филмовата индустрия пък има дефиниция дори за „труден филм“. Това било „филм, чиято единствена оригинална версия е на български език и е с бюджет, не по-голям от средностатистическия бюджет за съответния вид филм за предходната година“.

ПОРОЧНА ПРАКТИКА

Вълчев не пропусна да критикува и промяната на закони чрез преходни и допълнителни разпоредби в друг закон, както се случва и в момента с бюджетните закони, както и кардиналните промени, които се правят между първо и второ четене. Според него това е много опасно, защото въпросните промени не минават през обществено обсъждане, внасят се от отделни депутати, а хората на практика разбират за тях чак когато законът е вече факт.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar