Прокуратурата отказа на БСП да оспори процедурата за концесията на летище „София“, съобщи държавното обвинение.

Група депутати от БСП сезираха прокуратурата на 10 октомври с искане да атакува решенията на правителството и на министъра на транспорта, с които се дава ход на концесионната процедура.

Върховна административна прокуратура обаче е приела, че не е налице основание за протест, защото законовия срок за това е изтекъл.

Сигналът до главния прокурор беше внесен от Корнелия Нинова, Филип Попов, Жельо Бойчев, Крум Зарков, Георги Свиленски и Елена Йончева. Аргументът им беше, че Законът за концесиите не допуска концесия при опасност за националната сигурност и отбраната на България, а летище „София“ е обект на националната сигурност.

В съобщението на обвинението пише, че в сигнала на БСП „е отправено искане до прокуратурата да бъде внесен протест до компетентния съд за отмяна на решение на Министерски съвет и решения на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията“, които се отнасят за започването на процедурата за концесия.

„След получаване на съответните материали Върховна административна прокуратура е приела, че не е налице законово основание за намеса на прокуратурата“, се казва в съобщението на държавното обвинение.

Правителството стартира през юни 2018 г. процедурата за 35-годишната концесия на летище „София“, а през октомври удължи с месец срока за подаване на оферти – до 22 ноември.

При концесия правителството предоставя на частния партньор само правото да управлява летището. Цялата летищна инфраструктура, както и активите, остават публична собственост, включително всичко, построено от концесионера по време на неговото управление.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar