Видеозаписи в дом за деца с увреждания в Габрово показват случаи на насилие. След сигналите до прокуратурата и до Държавната агенция за закрила на детето проверките продължават. В дома в Габрово живеят 7 деца и 3-ма младежи с увреждания.
На записите се вижда как има насилие спрямо децата от две служителки, които не отричат, че са на кадрите. Според тях директорката е направила всичко нарочно. Записите са направени от социален работник в периода 2016-2017 г. Те излизат в публичното пространство сега заради междуличностен конфликт. От обясненията на работника, ръководителя на центъра, кмета и социално подпомагане става ясно, че за насилието са подавани сигнали, но никой отговорен не знаел за него. Наказани още няма.
Представител на неправителствена организация – Шанай Мустафа, която е майка на дете с увреждане, разказа, че видяла дете с луксация и церебрална парализа, чийто крак бил „вързан за врата с колан“. По думите й голяма част от децата имат нужда от операция, но такава не е направена.
Според социалния работник Йорданка Милчева, направила записите, клиповете показват малка част от случващото се. По думите й клипът е видян от ръководителя на центъра Маринела Лазарова, която поискала среща с Даниела Василева, директор на дирекция „Образование и социални дейности“. През 2014-2015 г. Василева била ръководител на проекта, по който започнала услугата, но според социалния работник от 2015 до 2017 г. ръководителката на проекта не е посещавала центъра. От 2 месеца Милчева не работи в центъра.
Вчера Комисията за защита от дискриминация се самосезира по случая. Вносителят на доклада Баки Хюсеинов смята, че излъчените репортажи съдържат данни за осъществен тормоз по смисъла на Закона за защита от дискриминация. Предлага се да бъде образувано производство по казуса пред комисията, в което да се установят нарушителите и да бъдат наложени предвидените в закона санкции и принудителни административни мерки.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar