В началото на януари Апелативният съд в Хага потвърди правото на руската държава да използва търговската марка на водка „Столичная“ и забрани на базираната в Люксембург компания Spirits Internationa(SPI) да продава алкохолната напитка в страните от Бенелюкс (Холандия, Белгия и Люксембург). Решението потвърждава това на районния съд в Ротердам от март 2015 г., което гласи, че правата върху марките „Столичная“ и „Московская“ принадлежат на Русия. Освен това SPI е задължена да преустанови продажбата на водките „Столичная“ и „Московская“ в Холандия, Белгия и Люксембург. Компанията е длъжна също така да изплати на Русия компенсация за целия срок на използването на марките от 1999 г. Това съдебно решение обаче урежда продажбите само в страните от Бенелюкс, като нови съдебни спорове относно правата над марката предстоят в поне още 13 държави от Европейския съюз.

Собственикът на марката е руското държавно предприятие „Союзплодоимпорт“. През март 2015 г. Русия постигна първата си победа, след като съдът постанови да се отнемат правата върху марките от бизнесмена Юри Шефлер. Съдът в Ротердам разпореди Шефлер да предаде на Русия правото на марка или да плати глоба от 100 000 евро и допълнителна ежедневна глоба от 50 000 евро, докато не изпълни съдебното решение. След което той обжалва неуспешно решението в апелативния съд. След неуспеха и в него, той отново заяви, че ще обжалва решенията на по-висша инстанция и е готов да стигне до Съда в Страсбург.

Съдебната сага започна през 2003 г., след като Москва обвини олигарха, че е присвоил незаконно търговските марки водка

след разпадането на Съветския съюз

и се е възползвал от тях, се казва в съобщение на юридическата фирма Hoyng Monegier, която представлява Русия. Всъщност Юри Шефлер получил правата върху производството на 43 съветски марки водка още през 1997 г., като ги закупи от приватизираната компания „Союзплодимпорт“. Това стана за смешната сума от 300 000 долара. През 2017 г. бутилката със златен надпис на фона на хотел „Москва“ и декорирана с две червени линии по края е на 5-ата най-продавана марка водка в света. Зад кулисите обаче се развива убийствена битка между двама конкуриращи се производители, включваща полицейски акции и съдебни дела за милиони долари. Според оценката на „Форбс“ през 2017 г. вече британският гражданин Юри Шефлер заемаше 56-о място в списъка на най-богатите бизнесмени в Русия. През м.г. състоянието му беше оценено на 1.6 млрд. долара.

През 2001 г. властите в Русия обявяват, че сделката за тези брендове водки е незаконна, а две години по-късно започват и съдебните дела. Групата SPI е регистрирана в Люксембург. Тя е създадена през 1997 г. от Шефлер. По информация от самия производител неговата продукция присъства на пазарите на 168 държави, а на компанията принадлежат общо 380 бранда. Тя всъщност притежаваше монополните права върху производството и износа на руска водка и други алкохолни напитки до разпада на Съветския съюз. След промените правото на продажба на „Столичная“ и „Московская“ беше продадено на акционерно дружество, чието име се различава единствено по липсата на едно „о“ за сумата от 1.7 млн. рубли. Новите собственици на практика наследиха изключителните права на държавната компания. Според официалната експертиза пазарната стойност на световноизвестните марки тогава е била $400 млн. През 2002 г.

руските власти забраниха износа на водките,

поизвеждани от тогава все още частната компания „Союзплодимпорт“. Решението беше взето след спор между държавата и собствениците на компанията, който достигна до задънена улица. Сметната палата на Русия поддържа тезата, че изключителните права върху търговската марка на водките „Столичная“ и „Московская“ трябва да се върнат на държавата. Във връзка с това инспекцията по контрол на федералната собственост към палатата започна проверка на приватизацията на акционерното дружество „Союзплодимпорт“. През 2001 г. Висшият арбитражен съд на Русия постанови, че правото да се продава този вид руска водка принадлежи на държавата, и федералното правителство създаде новото монополно предприятие „Союзплодоимпорт“, което започна съдебни битки със SPI.

През 2002 г. руската държава нанася нов удар и московската полиция нахлува в офис на ул. „Долгоруковская“. Служителите претърсват сградата в продължение на 22 часа, изправяйки се срещу четири етажа и купища с документи. Офисът принадлежи на руския алкохолен магнат Юри Шефлер. По-рано същата година той бяга от Русия във Великобритания и по-късно става неин гражданин, тъй като е изправен пред евентуален затвор заради кражба на правата над търговската марка „Столичная“, една от най-популярните водки в света. Русия твърди, че Шефлер се е възползвал от хаоса през 1990-те години и незаконно е закупил редица търговски брандове под пазарната им цена, плащайки едва 45 млн. долара за марки, които по-късно се оценяват на стойност между $400 млн. и $1.4 млрд. Предприятието обаче изглежда си е струвало рисковете: производството и износът на „Столичная“ увеличават годишните печалби на компанията на олигарха на между $500 и $680 млн., според различни оценки. Управлявайки фирмата си от Великобритания, „изгоненият“ бизнесмен продължава да прави милиони от износа на „Столичная“ и многобройните й вариации в САЩ и на другите международни пазари.

Въпреки разходите от съдебните процеси, конкурентните компании продължават да се борят за правата на собственост над марката и съответно многомилионните печалби от продажбата й. Съюзът на правителствения „Союзплодоимпорт“ произвежда „Столичная“ в Калининград, а притежаваната от Шефлер SPI Group в момента е разположила производството си в Латвия. Той обеща да продължи да се бори, а победителят в лицето на Русия твърди, че справедливостта е съхранена. Въпросният пазар в Бенелюкс обаче е само малка част от териториите, на които се продава популярната марка. Зароди големите печалби споровете, най-вече в различни съдилища, изглежда ще продължат с години, ако не и с десетилетия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar