Кой ще контролира шефа на отдел „Инспекторат“ към Върховната касационна прокуратура, ако той разследва главния прокурор, когато извърши престъпление? Този въпрос озадачи партиите в неделя – ден след като правителството прие предложението за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт.

В събота на извънредно заседание на кабинета министрите решиха да предложат на Народното събрание шефът на Инспектората към ВКП да рaзследва главния прокурор. Предвижда се той да се избира с 2/3 мнозинство от прокурорската колегия на ВСС, а не както досега – от обвинител №1. Идеята промените да засягат и председателите на ВАС и ВКС, която бе в първоначалния вариант, отпадна.

Повечето от червените юристи отказаха коментар по темата, преди да е обсъдена в партията. През седмицата ще се събере Правният съвет на „Позитано“ 20, чийто шеф е Янаки Стоилов.

„Темата е деликатна, защото трябва да се види до каква степен се налага промяна на конституцията. Правителството иска да овласти шефа на Инспектората на ВКП, но не може да свали методическото ръководство, което главният прокурор има над него според основния ни закон“, коментираха неофициално социалисти. БСП вече внесе промени в НПК, които са за контрол на безконтролните актове на прокуратурата и на отказите за разследване.

„Има известна логика, но на свой ред се питам: А този независим прокурор, който ще наблюдава главния, него кой ще го надзирава? Такива въпроси могат да се задават. Досега в нашата история не знам да е имало проблем с дейността на главния прокурор, а много такива се смениха“, коментира пред Нова тв бившият служебен премиер и професор по право Огнян Герджиков.

В малкия коалиционен партньор – „Обединени патриоти“, също не са обсъждали дали ще приемат промените, но се очаква това да стане още тази седмица, обясни за „24 часа“ съпредседателят на парламентарната група Искрен Веселинов.

„Личното ми мнение, като подчертавам, че не сме го обсъждали в групата, е, че изникват няколко въпроса, които трябва да бъдат решени между 1-о и 2-о четене. На първо място – този прокурор, който ще оглавява Инспектората към ВКП, на кого точно ще се отчита? Логично е, че няма да бъде пред главния прокурор. Но ще се отчита ли поне пред прокурорската колегия на ВСС, която ще го избира“, коментира зам.-шефът на правната комисия и депутат от НФСБ Христиан Митев. Според него вторият много важен въпрос е и какво става с ръководителите на върховните съдилища, след като се говори, че за тях това няма да важи, но конституцията ги поставя под общ знаменател с главния прокурор.

„Не съм „против“, „за“ такива промени съм. Наясно съм и с желанието на правителството да се съобрази с препоръките на т.нар. Венецианска комисия, но все пак тези въпроси стоят и трябва да им се отговори, за да не се случи така, че на практика да имаме един нов главен прокурор и да се чудим кой ще следи неговата отговорност“, категоричен е Митев. Подчерта, че трябва да се мисли и кой ще разследва шефа на инспектората при престъпление и как ще бъде съден той – по общия ред или за него ще има специален.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar