Суверенна Европа може да съществува единствено ако всички се придържат към споделените ценности и правила. Това заяви днес германският президент Франк-Валтер Щайнмайер в началото на двудневното си посещение в Полша, предаде ДПА.

„В рамката на тези основни ценности всяка страна може сама да определя своята демокрация и върховенството на закона. Но когато тези ценности са оспорени, това засяга всички останали“, подчерта той на конференция във Варшава, посветена на 100-годишнината от независимостта на Полша, предаде БТА.

Европейската комисия обвинява дясното националистическо полско правителство, че подкопава върховенството на закона с извършената реформа в съдебната власт. Берлин възразява срещу полски закон, който криминализира публични намеци, че Полша е съотговорна за Холокоста. Варшава от своя страна критикува германския канцлер Ангела Меркел за либерално отношение към мигрантите и плановете за тяхното разселване из ЕС, както и за руско-германския проект за нов газопровод, която заобикаля Полша, припомни ДПА.

По-късно днес Щайнмайер се срещна с полския президент Анджей Дуда, допълни АП. На общата пресконференция след срещата Дуда изрази несъгласието на Полша с газовия проект „Северен поток 2“, тъй като той ще подкопае сигурността в Централна и Източна Европа.

Газопроводът ще удвои доставките за Германия на руски природен газ от новоразработени находища в Сибир. Трасето минава по дъното на Балтийско море и съзнателно заобикаля Украйна и Полша, отбеляза АП.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar