С промени в Закона за българското гражданство се предлага възможността за получаване на български паспорт срещу краткотрайни инвестиции да отпадне. Проектът е изготвен от Министерството на правосъдието и публикуван за обществени консултации.

С него се предлага да отпадне възможността за получаване на българско гражданство от инвеститори, които са получили разрешение за постоянно пребиваване на основание, че са вложили над 1 млн. лв. в акции на български дружества, облигации и съкровищни бонове, българска интелектуална собственост и др., или пък са увеличили тази инвестиция до 2 млн. лв. В първия случай български паспорт може да се получи след 5 години пребиваване, а след увеличение на вложението на 2 млн. лв., за паспорт може да се кандидатства след 1 година. Основният аргумент на правосъдното министерство е, че тези инвестиции се правят формално само до получаване на разрешението за пребиваване или до подаване на молба за български паспорт. И почти веднага след това инвестицията се ликвидира – с продажба на закупените ценни книжа или по друг начин.

В закона остава обаче възможността за получаване на гражданство от инвеститори с трайни инвестиции, които са сертифицирани по реда на Закона за насърчаване на инвестициите със сертификат за клас А или клас Б или за приоритетен инвестиционен проект.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar