След двегодишно разследване по две линии – дали президентът си е сътрудничил с Русия, за да повлияе на изборите, и дали е пречил на разследването по въпроса – специалният прокурор Робърт Мюлър не повдигна обвинение на Доналд Тръмп.

По втория въпрос в доклада е отбелязано, че разследването е открило доказателства и против, и в защита на тезата, че държавният глава е възпрепятствал правосъдието. Решението дали да се повдигне обвинение остана в ръцете на главния прокурор Уилям (Бил) Бар, който се въздържа от действия.

Защо е трудно Тръмп да бъде съден за възпрепятстване на правосъдието

Според федералното право е престъпление някой да опитва да „повлияе, попречи или осуети“ дейността на правосъдната администрация. Прокуратурата трябва да докаже и че обвиненият и имал точно това намерение. Според експерти, разследването на Мюлър вероятно се е съсредоточило върху общуването на Тръмп с бившия директор на ФБР Джеймс Коми.

Според Коми, през февруари 2017 г., Тръмп е поискал той да спре разследването срещу контактите на съветника по национална сигурност Майкъл Флин с руския посланик; три месеца по-късно Коми бе уволнен. Според бележките му от срещата, президентът е казал: „Надявам се, че може да уредите това да спре, да оставите Флин на мира той е добро момче.“

Но това може да се тълкува и като опит на Тръмп просто да подчертае характера на Флин, а не да притисне Коми да спре разследването.

Защо Бар не обвини Тръмп

Мотивът за повдигане на обвинение бе подкопан и от другия извод на Мюлър – че кампанията на Тръмп не е действала в сговор с руското правиетелство. Възпрепятстването на правосъдието обикновено върви с друго престъпление, което трябва да се прикрие. В писмото, което Бар изпрати на Конгреса, се отбелязва и че в съда това вината трябва да бъде доказана отвъд всяко основателно съмнение.

Може ли Конгресът да се заеме с въпроса

Да. След междинните избори демократите вече владеят долната камара на Конгреса и имат правомощия да провеждат разследвания. Председателят на камарата Нанси Пелоси и лидерът на демократите в Сената Чък Шумър направиха общо изявление, че е спешно пълният доклад и документацията към него да станат публични незабавно.

Конституцията разрешава Конгресът да свали президент за „сериозни престъпления и простъпки“ чрез процеса на импийчмънт (повече за него вижте във видеото тук). Импийчмънтът обаче е много повече политически, отколкото съдебен процес и шансовете за успех са малко, тъй като партията на Тръмп – Републиканската – контролира Сената.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar