Продължаващата от дълго време полемика между италианския вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини и италианския писател, изразяващ леви убеждения, Роберто Савиано, стигна до съда, предаде ДПА.

Салвини заведе дело срещу Савиано за клевета и обида заради това, че писателят го нарече вчера в туит „министър на престъпността“ и „палячо“. В отговор Салвини написа: „Ние работим за италианския народ, той ме обиди като ме нарече министър на престъпността и палячо“. После Салвини се обърна риторично към привържениците си и ги попита дали заради това „освен целувка на Салвини, да не му спретнем един хубав процес като подарък?“.

Днес пред италианския в. „Република“ Савиано потвърди, че е даден на съд.

Роберто Савиано си спечели световна слава с романа си от 2006 г. „Гомор“, в който разкрива тайните на неаполитанската мафия камора. Той беше адаптиран в успешен сериал и игрален филм. Заради разкритията Савиано живее под постоянна полицейска закрила. Писателят е и яростен критик на италианското популистко правителство. Той е защитник и на политиката на отворени врати за мигрантите.

„Салвини, ти си министър, но аз съм горд, че ще мога да свидетелствам в съда, като изложа моите идеи, моите политически и човешки възгледи, които имам за вас и вашата партия“, написа във в. „Република“ Савиано.

На кинофестивала в Берлин миналия месец Савиано, който спечели наградата за най-добър сценарий за филма „Пирани“, посветен на децата в неаполитанската мафия, направи още по-крайни коментари по адрес Салвини. Той разкритикува навика на Салвини да се облича с полицейска униформа вместо с цивилни дрехи и го определи като атака срещу демокрацията.

През 2017 г., когато Салвини и неговата крайнодясна партия Лига бяха в опозиция, Салвини написа във Фейсбук, че Савиано не заслужава полицейски ескорт и призова писателя да си осигури сам защитата.

След като зае длъжността вътрешен министър, Салвини обаче отхвърли твърденията, че е искал да прекрати защитата на Савиано.

През януари по време на визита в градче край Неапол мъж извика на Салвини: „Матео, елиминирай Савиано. Махни му ескорта, ние плащаме за него“. Тогава Салвини отвърна: „Не, нека Савиано да пребъде“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar