С риск да бъде осъдено на солидно обезщетение правителството няма да предложи споразумение на наследниците на цар Фердинанд. Точно обратното – ще възрази в Европейския съд по правата на човека в Страсбург срещу жалбите на бившия премиер Симеон Сакскобургготски, сестра му Мария Луиза Хробок и техните братовчеди.

На 20 март съдът разгледа 3 техни жалби. Една от тях – за двореца „Кричим“, е отхвърлена като недопустима. Другите две – за наложения от парламента преди 9 г. мораториум и за делата за имотите „Саръгьол“ и „Ситняково“, са обединени и се чака становището на правителството.

„13 септември е срокът за становището по жалбите, което е почти финализирано и ще бъде изпратено от правителствените агенти своевременно. Най-общо в него държавата ще твърди, че жалбите са недопустими и неоснователни“, съобщи пресцентърът на Министерството на правосъдието пред „Сега“.

От отговора се разбира, че царските наследници също не са предлагали споразумение. Те обаче явно очакват оферта от управляващите. Знак за това е, че в рамките на седмица Сакскобургготски за втори път изрази възмущението си от развоя на събитията. В понеделник той публикува позиция, в която предупреди, че посегателствата над него „няма да останат незабелязани в чужбина, където частната собственост е неприкосновена“. Седмица по-рано – на панихидата на баща си в Рилския манастир, той се оплака, че повторно ще бъде изпратен в изгнание, тъй като съдът отне дома му. Става дума за двореца „Врана“, който бившият премиер изгуби на първа инстанция. „Питам се и доколко защитено е правото на собственост на всеки български гражданин и на чуждестранния инвеститор от подобни политически продиктувани посегателства“, подчертава бившият премиер, разчистил пътя към властта на бившия си бодигард Бойко Борисов.

Адвокатът на наследниците на царете Борис и Фердинанд – Ели Христова, заяви наскоро пред „24 часа“, че държавата така и не им е предложила споразумения за делото в Страсбург. „Има десет дни – доволно сериозен срок, за да не предполагаме кой знае какво“, каза пред „Сега“ и адвокатът им в Страсбург Михаил Екимджиев.

Още през декември обаче правителството обяви, че се отказва от сделка за царските имоти, която подготвяше тихомълком, както и от писане на специален закон, и обяви, че продължава да се съди с бившия премиер. Правосъдният министър Цецка Цачева и регионалният Николай Нанков увериха тогава публично, че не правят нищо подмолно и че делата продължават. Причината е, че се разбра, че регионалното министерство тихомълком е поискало спиране на делата за „Врана“ и за „Царска Бистрица“, за да се постигне извънсъдебна спогодба след предложение на Сакскобургготски. Бившият правосъден министър Миглена Тачева, сега шеф на Националния институт на правосъдието, съобщи през ноември, че има създадена работна група към правосъдното министерство по заповед на Бойко Борисов, за да се търсят варианти за доброволно уреждане на спора. В понеделник Тачева каза пред „Сега“, че след брифинга на Цачева и Нанков тази група не е работила повече по казуса.

Досега съдебната сага с имотите е струвала на данъкоплатците над 2.4 млн. лв. за адвокатски хонорари. В същото време държавата все още не владее именията „Саръгьол“ и „Ситняково“, които спечели на последна инстанция, защото не е платила разноски и подобрения.

Не се знае за каква сума ще претендират наследниците на царете, нито каква сума ще им присъди съдът, но е много вероятно България да изгуби делото. Според Екимджиев, ако правосъдното министерство е готово със своето становище на 13 септември, то ще бъде препратено към защитата за възражение. „Едва тогава – 9 години след подаване на жалбите – имаме възможност да формулираме претенциите си в зависимост от становището на правителството“, обясни процедурата адвокатът.

Преди седмица бившият областен управител, назначен от правителството на Сакскобургготски – Олимпи Кътев, предупреди, че ако не се стигне до сделка, България може да бъде осъдена за милиони. Той даде пример с делата на гръцкия крал Константин и с румънския крал Михай.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar